Любими коледни истории и стихчета от Джани Родари

„Любими коледни истории” (изд. Сиела) събира стихотворения и кратки истории от италианския майстор на словото за деца Джани Родари. Някои от тях вече са излизали на български, други – не. Всички те обаче несъмнено улавят духа на празника и ни карат да мечтаем за повече доброта, любов, мир и най-вече повече детски смях и игри.

Буйното въображение на италианския писател е добре познато на българските читатели и с децата ми го открихме и на страниците на „Любими коледни истории“. Из тях ще срещнете коледни приказки и стихчета за сняг, елхи и врабчета, снежни човеци, желания за коледни подаръци, весели зимни игри. Цял раздел е посветен на добрата вещица Бефаната, която раздава играчки на италианските деца в коледната нощ.

И понеже смисълът на идващите празници не е само в искането и получаването на различни вещи, често в стихотворенията и приказките си Джани Родари ни напомня, че най-важно е да не забравим да си пожелаем любов, щастливи семейства и спокойствие за всички деца, защото

„ръце подадем ли си ние,
чудесата ще станат реалност
и тогава Коледа ще настане
всеки ден и цяла година.“

Илюстрациите в книгата са дело на добре познатия художник и илюстратор Дамян Дамянов, който е работил и по други български издания на Родари – „Приказки колкото усмивка“, „Граматика на фантазията“ и „Джелсомино в страната на лъжците“. Пъстрите му рисунки и графичното оформление на книгата създават истинско коледно настроение и изрязват детското въодушевление от предстоящите празници и насладата от игрите в снега.

Вижте и ревютата ни за още коледни книги.

Автор: Лора Филипова