Хари Потър и Стаята на тайните

Хари Потър днес празнува своя рожден ден. Роден на 31. юли (също като своята създателка Дж. К. Роулинг), той е един от съвременните герои, променили детската литература из основи. За да му пожелаем още много магически години, решихме да ви представим втората книга от поредицата – „Хари Потър и Стаята на тайните“ (изд. „Егмонт“).

Лятна сутрин на „Привит Драйв“ №4. Семейство Дърсли са си все същите: държат както Хари Потър (12-годишен магьосник, току-що завършил първи курс в училището за вълшебство и магия Хогуортс), така и неговата полярна сова Хедуиг заключени вкъщи. За Хари е забранено дори да изрича думите „вълшебство“ и „магия“, които докарват вуйчо Върнан, леля Петуния и братовчеда Дъдли до истерия. Междувременно магьосническите книги, магическата пръчка, мантията невидимка, цилиндърът и свръхскоростната метла „Нимбус 2000“ стоят заключени на сигурно в килера под стълбището, гарантирайки по този начин спокойствието на роднините му.

Лятната ваканция е безкрайна и безрадостна. Дори рожденият ден на Хари не успява да го развесели и разсее, защото очевидно всичките му приятели са го забравили и той не получава нито едно писмо, картичка, подарък или дори обаждане по мъгълския телефон. Времето сякаш е спряло до момента, в който Хари заварва на леглото в стаята си домашното духче Доби. А с него пристигат и купища неприятности, защото основната му цел е да възпре Хари от връщането му в Хогуортс. Разбира се, няма сила на света, достатъчно силна да отдели Хари от новото му семейство – професор Дъмбълдор, пазача на дивеча Хагрид, отбора по куидич, всички от Грифиндор и най-вече двамата му най-добри приятели: Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър.

Лятната ваканция се оказва по-малкото зло за Хари, защото учебната година започва катастрофално: Хари и Рон не успяват да минат през бариерата на перон 9 и ¾. Осенени от брилянтната идея да откраднат летящата кола на бащата на Рон, приятелите искат да следват влака Хогуортс експрес от високо, до самото училище. Това обаче не се оказва толкова лесно…

Всяко училище разказва своите истории, нашепвани година след година на ушенце от неговите ученици. Една от най-старите и любими на учениците в Хогуортс легенда е тази за Стаята на тайните, която Салазар Слидерин посторил тайно от другите основатели на училището за магия и вълшебство и в която скрил митично чудовище. Но съществува ли Стаята на тайните или е само нещо, с което  по-големите ученици плашат по-малките?

Приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни продължават и във втората част от поредицата – „Хари Потър и Стаята на тайните“ (изд. „Егмонт“). Ако ги последвате, ще научите не само как да управлявате омагьосана летяща кола, но и как да пресаждате бебе мандрагора, да забърквате многоликова отвара и какви са рисковете, какви чудовища живеят в тръбите на Хогуортс, какво всъщност представлява Стаята на тайните, кой я е отворил, и много други.

Тримата приятели отново се борят с тъмните сили, застават срещу своите учители и нарушават всички училищни правила, водени от приключенски дух, любопитство и желание да спасят техен много близък човек. А ако по пътя си намерите или някой ви предложи стар черен ученически дневник с кожени подвързии – не го взимайте! Със сигурност е капан.

Автор: Рада Тилкова