Как чете… Милен Николов

Представи се! Казвам се Милен и съм ученик в четвърти „б” клас в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, гр. Велико Търново. Обичам да чета при всяка възможност. Харесвам книги с приключения, загадки, логическо търсене, научни факти, мистерии и фентъзи. Предпочитам книгите, в които главните герои са около моята възраст, но и останалите чета с не по-малък интерес. Очаквам с растящо любопитство края на всяка книга и понякога ми се иска лично да познавам героите и да преживявам с тях случващото се. Записвам всяка прочетена книга в читателски дневник и често илюстрирам любимите си герои и случки.

Какво са книгите за теб? Увлекателни разкази, които ме отвеждат на неочаквани места и запознават с различни интересни герои и събития. Хубавите книги ми доставят незабравими моменти и огромно удоволствие.

Какво четеш в момента? Една невероятно увлекателна книга на писателя Ханс Магнус Енцесбергер „Дяволът на числата”. След това искам да прочета „Младият Шерлок Холмс” на Андрю Лейн.

Коя е любимата ти книга? Любимите ми книги са много. Някои от тях са: „Приказки по телефона”, „Ние, врабчетата”, „Патиланско царство”, „Хитър Петър”, „Приключенията на Том Сойер”, „Чичо Фьодор, кучето и котаракът”, „Меко казано”, „Приключенията на барон Мюнхаузен”, „Ян Бибиян”, „Деца играят вън”, „Сам Силвър тайният пират” – цялата поредица, „Карлсон, който живее на покрива” и др. Чета много книги за пирати, динозаври, детективи, мистични същества и неразгадани загадки, исторически събития, променили света и научни куриози. Любимите ми автори са: Джани Родари, Йордан Радичков, Валери Петров, Ран Босилек, Ангел Каралийчев – чета всичко от тях с голям интерес.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Предпочитам да чета в градината ни, сред природата. Когато това е невъзможно, чета вкъщи, седнал удобно на дивана.

На кой герой от книга искаш да приличаш? На Том Сойер, защото е смел, великодушен, помага на всички и не се отказва от нищо.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, често в класа ми обсъждаме книги.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?  Много са: „Приключенията на барон Мюнхаузен”, „Приключенията на Том Сойер”, „Приказки по телефона”, „Ние, врабчетата”, „Патиланско царство”, „Меко казано”, „Ян Бибиян”, „Чичо Фьодор, кучето и котаракът”, „Сам Силвър тайният пират” и др.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, предпочитам сам да си представям героите и ситуациите, използвайки авторовите думи и въображението си.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Да, прочитам до края главата, особено когато е интересна.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? „Оцеляване в дивата природа” на Беър Грилс.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Търся в речник или питам родителите си.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, редовно. По-голяма част от книгите предпочитам да си ги купя, за да мога да ги препрочитам отново.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? За удоволствие и от любопитство. Привлича ме неочакваното и неизвестното, особено когато е описано по вълнуващ, увлекателен и завладяващ начин.