Как чете… Мария Христова

Представи се! Аз се казвам Мария Христова, пети клас съм в 96 СОУ, гр. София. Имам различни хобита – рисуване, четене, танци, спорт. Но най-много обичам да пиша стихове. Тази дейност ме разпуска и забавлява. Аз вярвам, че със думи всички можем да изразим всичко. Също така през свободното си време обичам да играя със специалната ми сестра – Бояна, 15 год. С нея се разбираме перфектно.

Какво са книгите за теб? За мен книгите не са просто хартия с букви. Те са чудеса, изключително ценни са и са мои верни приятели. С тях пътуваме до различни кътчета на фантазията. Освен това с тях развивам ума си и начина на изразяване.

Какво четеш в момента? Сега чета „Под игото“ на Иван Вазов.

Коя е любимата ти книга? Обожавам книгите за Хари Потър. Прекрасни са!

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета в моята стая, в планината или в библиотеката.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Аз искам да приличам, но всъщност съм копие на Хърмаяни Грейнджър.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? С моите приятели много обсъждаме книги и аз с удоволствие приемам техните препоръки.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, препоръчвам им Питър Нимбъл, „Езерото на водните кончета“, Хари Потър. За автори… може би Астрид Линдгрен и Роалд Дал.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? За мен не е важно, защото имам богато въображение и си представям героите и без помощ.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Зависи. Ако ми е интересно – да, а ако не ми е – не.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Бих взела Хари Потър, защото тя е вълшебна и ми дава надежда във всеки един момент.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам родителите си.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, много.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Категорично за удоволствие.