Новите дрехи на „Хари Потър и Философският камък“

18 години след първоначалното си публикуване, „Хари Потър и Философският камък“ получи нови одежди. Пълното илюстровано издание е първото подобно за фентъзи поредицата, която предизвика истинска революция и привлече много нови деца към четенето. Изборът на илюстратора Джим Кей е повече от сполучлив, а резултатът е отличен.

Кей е успял да облече вълнуващата история на 11-годишния сирак Хари Потър, изненадващо оказал се магьосник, във впечатляващи цветни илюстрации. Пълното илюстровано издание „Хари Потър и Философският камък (изд. „Егмонт“) е със стария превод на Теодора Джебарова, но преживяванията на стари и нови читатели в Училището за магии и вълшебства „Хогуортс“ и противопоставянето на архизлодея Волдемор е обогатено от истинско визуално пиршество.

Джим Кей е известен у нас с работата си върху „Часът на чудовището“ на Патрик Нес, за която е удостоен с престижния медал за илюстрация на детска книга „Кейт Грийнауей“. Неговата задача да илюстрира световно известната поредица е безспорно предизвикателство. Как да впечатлиш читателите, които вече са чели книгата и/или гледали филма и имат изградена представа за героите и местата, а в същото време да не изопачиш текста? Струва ми се, че първоначалната съпротива и недоволство са неизбежни.

В моя случай любопитството надделя и бях възнаградена с въздействащи и много разнообразни илюстрации – от подробната рисунка на магазинчетата на улица Диагон-али през норвежкия гребеногърбушко до портретите на Албус Дъмбълдор и Минерва Макгонагъл. Джим Кей дори е включил илюстрации на видовете змейски яйца, както и извадка от „Наръчник за троловете“ на Нют Скамандър (автор и на „Фантастични животни къде да ги намерим“).

Съмнявам се, че са много настоящите и бъдещи фенове на Хари, които не биха пожелали да притежават точно това издание. Великолепните илюстрации на Джим Кей се допълват от качествена изработка на книгата – голям формат, почти квадратна форма (за по-голямо удобство при четене и разглеждане), твърди корици, качествена гланцирана хартия, текстилен книгоразделител. Малко неочаквано текстът е разположен в две колони, но проверката ми показа, че така четенето дори е по-приятно.

Признавам, че с нетърпение следях новините от „Bloomsbury“, а след това и от „Егмонт“, за излизането на пълното илюстровано издание на „Хари Потър и Философският камък“ и нарочно отлагах момента, в който да предложа на сина си да започне четенето на поредицата. Исках първата му среща със света на Хари Потър да бъде запомнящо се съчетание от изключителни текст и визия. Илюстрованото от Кей издание си заслужаваше чакането и е вероятно най-добрият възможен начин да започнеш своето невероятно пътешествие с Хари, Хърмаяни и Рон. Само по себе си то е магия, която можете да разгръщате когато пожелаете.

Вижте как можете да се включите с Нощта на книгите за Хари Потър в организационния пакет за събитието, запознайте се с предложенията на Рада Тилкова за организиране на Хари Потър парти, както и с останалите ревюта на книги от поредицата – “Хари Потър и философският камък”, “Хари Потър и стаята на тайните”.