Как чете… Алексия Сомова

Представи се! Казвам се Алексия Сомова и съм на 12 години. Уча в Пловдив в ОУ „Княз Александър 1“. Имам много хобита: плуване, рисуване, фризьорството и други. Но най-много ми харесва да танцувам и да чета. Много обичам малките деца и мечтая да стана учителка в детска градина.

Какво са книгите за теб? Книгите са остров, на който винаги можеш да спреш и да преживееш различни вълнуващи моменти с героите от книгите. Можеш да мечтаеш, да почувстваш всичко със сърцето си – нещо, което е различно от усещането да гледаш телевизия, да играеш на компютъра, да караш колело и други.

Какво четеш в момента? В момента чета книги от задължителните летни списъци: „Под игото“ на Иван Вазов, „Автобиография“ на Бранислав Нушич. От незадължителните списъци прочетох „Таши и духовете“ на Ана и Барбара Финберг.

Коя е любимата ти книга? Любимата ми книга е „Чичо Фьодор, Кучето и Котаракът“ на Едуард Успенски.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета в моята стая, а понякога чета и в библиотеката. Рано сутрин, когато другите още не са дошли, е по-спокойно. Обичам да чета и вечер в леглото.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да приличам на Хитър Петър, защото е остроумен.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, понякога обсъждам книги с приятели и приемам техни препоръки, но не съм чела книгата на Емил Конрад „Нещата, на които не ни учат в училище“.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Не, защото всеки има свой вкус.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? За мен не е важно.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Държа да прочета главата до края, но ако някой ме прекъсне, поставям книгоразделител.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Бих взела „Книга за джунглата“.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам някой по-възрастен или я проверявам в речника.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, чета книги основно от библиотеката и участвам във всички летни читални. Беше ми много приятно да участвам в концерта ни „Ние искаме да четем нови книги“. Също се радвах да участвам в закупуването на нови книги с парите от този концерт!

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Аз чета за удоволствие!