Летни читални на открито в село Труд

Първата лятна читалня на открито пред читалището в село Труд за тази година стана факт на 02.07.2015. В организацията и провеждането на събитието активно се включиха деца доброволци, а участниците в читалнята бяха общо 35 души. Ето разказът на 12-годишната доброволка Стела Киркова:

„Ние, доброволците, бяхме в библиотеката от сутринта. Помагахме, подреждахме паното, което сами нарисувахме през миналата година. Избрахме книгите (от дарението на кмета господин Копринков) и тези, които сами купихме вчера от изд. къща „Хермес” – съвсем новички. Сложихме пейките и подготвихме материалите за творческата работилничка.

Открихме с игра за запознаване с помощта на топка, която донесе Иван Геренски от София (той е на гости на баба си). Намерихме много нови приятели! Както бяхме обещали, запознахме децата с книгата Jurassic World и накарахме динозаврите да оживеят. Всички бяха много учудени, защото все едно бяхме в чудатия им свят. Разхождаха се по площада сякаш бяха истински!

След това доброволците прочетоха откъси от книжки на любознателните малки читатели, някои от тях на 1 годинка. Продължихме с хобито на едно от децата (Роберто Бруно на 13г.), което обича да строи с LEGO. Направихме цял парк със селскостопански машини, няколко колички и му взехме интервю. Който искаше си изработи книгоразделител или малка книжка, която нарекохме „От нищо нещо”. Отпразнувахме и рождения ден на един пораснал бъдещ първокласник. Почерпихме се и с нетърпение очакваме другата лятна читалня на открито.

Много е забавно и приятно сред книги и деца! Надяваме се да имаме още повече последователи!!!”

Тази първа лятна читалня явно е допаднала на децата от с. Труд, защото на 07.07.2015 весел детски глъч изпълни площада на селото. Участниците във втората лятна читалня бяха тридесет. За нея своите впечатления споделя Виктория Николова (14г.):

„В сутрешното и светло юлско утро децата от Народно читалище „Светлина – 1929 г.“ се отправиха към незабравимо пътешествие в света на детските книги и дадоха криле на своето въображение и мечти. Осъществиха нов иновативен проект като положиха множество книжни произведения на издателство „Жанет 45“ в плувен басейн.

Поставиха начало на втората лятна читалня с книгата „Грузулак“ от Джулия Доналдсън и илюстратор Аксел Шефлър. Малките читатели пътуваха през приказната дъбрава и се изправиха пред лисицата, бухала, змията и един грозен Грузулак: ,,Със очи- портокали и със черен език е. И по целия гръб има пурпурни шипове.“ Виктория Николова направи личен прочит на книгата „Девет хремави планети“ от Румен Иванчев, която съчетава в себе си множество пленителни лирически произведения. След това се пренесохме в света на ,,Страхчетата“ с помощта на Петя Кокудева. Гмурнахме се в ново и непонятно за нас приключение с „Наръчник за мечтатели“ от Борис Бонев и Цвете Тюлева. „Целунатата жаба“ от Дядо Пънч повдигна настроението на читателите и събуди хумора в душите им. Творческата дейност бе продължена с изрисуването на бяло платно с богата палитра от топли и красиви цветове.

За мен е истинско удоволствие да съм част от малката общност на библиотеката.”

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.