Героите на Олимп: Домът на Хадес

Поредицата на Рик Риърдън „Героите на Олимп“ продължава успешната история на Пърси Джаксън. В нея гръцките богове трябва да се борят с римските си аспекти, лагерът на нечистокръвните се изправя срещу лагер „Юпитер“, а Пърси, Лио, Пайпър, Джейсън, Анабет, Хейзъл, Франк и Нико ди Анджело ще трябва да преодолеят неподозирани чудовища, за да спрат Гея да се събуди и да унищожи света.

„Домът на Хадес“ (изд. „Егмонт“) разказва за пътуването на две групи герои към древния Некромантейон на Хадес в Епир. Там се намират Портите на Смъртта, отворени от слугите на Гея, за да позволят на чудовищата да се върнат в света на живите. Едната групичка се състои от Пърси Джаксън и Анабет Чейс, които пропадат в Тартара заради статуята на Атина Партенос и отмъстителната Арахна (виж „Знакът на Атина“). Те са принудени да прекосят най-убийственото място, побрани всичките им врагове и кошмари, като междувременно намерят отговор на въпроса как да затворят портите на Смъртта. Араите с техните проклятия, страховитата Никс и дори емпусите не могат да се сравнят с финалната среща на двамата герои с най-отблъскващото и страховито същество, всяващо ужас дори само с името си.

Докато Пърси и Анабет прекосяват смъртоносната яма, приятелите им Лио, Пайпър, Джейсър, Хейзъл, Франк и Нико са сполетяни от не по-малко интересна съдба. Тяхното пътуване през Италия ги сблъсква с нумина монтанум (планински богове), среща Хейзъл с богинята Хеката, запраща Лио и Джейсън при ужасните крадливи джуджета от Болоня. Принудителна спирка е и престоят им в двореца на Диоклециан в Сплит, Хърватия, където Нико ди Анджело е принуден да разкрие най-страшната си тайна пред Джейсън.

Финалът изправя героите пред най-големите им страхове, та дори и отвъд тях. Помощта ще е неочаквана, но преди всичко героите ще трябва да разчитат на собствените си способности и на своята задружност. Обратите, поднесени майсторски от Рик Риърдън, няма да раззочароват феновете на поредицата, а епичният финал ще подготви почвата за последния сблъсък, описан в „Кръвта на Олимп“.

Докато четете за премеждията на Лио и Джейсън в Болоня, вижте кои са местата, които героите посещават по неволя:

 

„Героите на Олимп: Домът на Хадес“ (изд. „Егмонт“) спечели наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 в категория „Запалени читатели“. Преводът е на Александър Драганов, а ето и още книги от Рик Риърдън – всяка от тях предлага безкраен набор от страхотни преживявания, след които човек може доволно да си отдъхне, че не се е родил бог:

Пърси Джаксън и Боговете на Олимп 

(гръцка митология)

Похитителят на мълнииМорето на чудовищатаБитката за ЛабиринтаПроклятието на титанаПоследният олимпиецДосиетата на герояГръцките богове на Пърси ДжаксънGreekHeroes_Cover.indd

logo_heroesofolympus (гръцка и римска митология)

Изчезналият геройСинът на НептунЗнакът на АтинаДомът на ХадесКръвта на ОлимпДневниците на героя

logo_kanechroniclesОгненият престолСянката на змея