Мечтите порастват за едно лято в ателие „Какъв да стана” на Русенската библиотека

Лятната културно-образователна програма по проект „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“ в Регионална библиотека „Любен Каравелов” продължава и през месец август. В самото начало на новия месец първата група деца се включиха в ателието „Какъв да стана”. В Детския отдел на библиотеката малчуганите се срещнаха и прекараха забавни часове заедно със своите лектори и приятели от Центъра за кариерно ориентиране в Русе Надежда Денева и Боряна Камбурова. Децата научиха полезна информация за различни професии и за това, колко е важно човек да направи точния избор, за да реализира мечтите си, когато порасне.

Занятието премина под формата на интерактивни упражнения, по време на които двете лекторки работиха с децата чрез т.нар. „сетивни методи”, използвайки различни нагледни материали – снимки, кръстословици, игрословици, комикси и др.

„Стараем се, под формата на забавление и игра, да мотивираме децата да участват активно в заниманията, за да разкрият пълноценно индивидуалните си качества. По този начин, на базата на своите лични предпочитания, се надяваме те да вземат аргументирано решение за това каква професия биха искали да упражняват, когато пораснат”, споделя Надежда Денева.

През следващите седмици за децата ще бъдат отворени и ателиетата “Забавна наука“ и „Покажи ми как да …“. Поради големия интерес към ползването на 3D технологиите, през месец август са организирани и четири допълнителни обучения в рамките на ателието „Направи си сам“.

Лятната културно-образователна програма се осъществява по проект  „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“ с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”. Партньори на Русенската библиотека при реализирането на проекта са Центърът за кариерно ориентиране, Регионалната инспекция по околната среда и водите и Комисията за дискриминация в Русе.