Светът на Лара и Феликс: за ползата от черно-белите бебешки книги

„Светът на Лара и Феликс“ от Весела Крисел (изд. „Съншайн Пъблишинг„) е поредица с черно-бели книжки, подходящи за бебетата от самото раждане, а тяхната цел е съвсем ясна: да стимулират развитието на зрението при най-малките – теория, добре известна в чужбина, но не толкова позната у нас. И понеже Весела има какво да разкаже, решаваме да я разпитаме за първите български черно-бели книжки лично.

Срещаме се с младата усмихната дама, която пристига не с кого да е, а тъкмо с Лара и Феликс – двете й деца съответно на 3,5 години и 8 месеца. И двамата са с прекрасни сини очи. Лара ни изненадва с изумително произнасяне на буквата „р“ и с умението си да води задълбочен разговор, макар да живее в трилингвистично семейство и от нея да не се очакват такива неща все още. Най-малкият член на екипа ни – Даниел – е оборудван с двете книжки от поредицата, а с Весела се впускаме в задълбочен разговор за ползите от черно-белите изображения при развитието на детето.

Като дипломиран психолог авторката споделя, че предпочита да работи с ресурс, не с дефицит. Затова, докато търси книги за малката Лара, попада на теорията на американския психолог на развитието Робърт Л. Фантц. Той открива, че бебетата на няколко дни се вглеждат в контрастните изображения с геометрични фигури или човешки лица, за разлика от цветните изображения.

Обяснението е просто: зрението е най-слабо развитото сетиво при раждането, ретината все още не различава определени цветове и нюанси и затова новородените могат да отчетат само контрастите в цветовете, и особено контраста между черно и бяло като най-силен. Разбира се, в рамките на няколко месеца до около 2-годишна възраст ретината се адаптира към обстоятелствата и започва да изпълнява пълноценно своите функции.

Съвременните изследвания също показват явното предпочитание на новородените към контрастните цветове – най-вече черно, бяло и червено, като все по-активно се отчита положителното влияние на черно-белите стимули върху мозъчното развитие на бебето, вниманието и въображението му. Весела споделя, че макар черно-белите картинки да са изключително подходящи за бебета до 6-12 месеца, те могат да бъдат интересни и полезни и за по-големи деца – до около 2-2,5 години, където основното им влияние е върху развитието на въображението.

След дълго търсене на черно-бели книжки с изображения, близки до света на бебетата, авторката решава да създаде собствена поредица. За няколко дни се появява концепцията и са нарисувани изображенията. Оттам нататък започва търсенето на подходяща печатница, която да изпълни специфичната сглобка на книжките и да ги отпечата с безвредни мастила на основата на соя. Резултатът е налице – двете книги „У дома“ и „На село“ могат да бъдат открити у нас, а Весела споделя, че планира и нови попълнения към поредицата „Светът на Феликс и Лара“.

Вдъхновени от интересното откритие, с бебе Даниел се захващаме с черно-белите произведения в проект „Експериментът“. Те са с твърди картонени страници, представят познати предмети от обкръжението на бебето (легло, биберон, стол, маса и т.н.) или интересните неща на село (крава, кон, прасе и др.), а изображенията изпъкват тъй ясно, че Даниел се опитва да ги улови.

На пръв поглед подредбата на картинките може да изглежда странна на възрастните и те да не откриват логика, но Весела се е погрижила да има последователност – ставане от сън, игра, хапване, разходка… В книжката „У дома“ няма цели изречения, само отделните думи, но логиката на психолога е да ангажира родителя да разказва на детето за нещата, които са характерни за тяхното собствено ежедневие.

Същото важи и за „На село“, но тук детето ще открие какво може да срещне на село. Селото е в планината, където се срещат овце, пазени от овчарското куче. Петелът кукурига и буди слънцето, а кравата дава мляко. Чрез черно-белите изображения, към които са добавени основните цветове синьо, червено и жълто, с Даниел се пренасяме неусетно на чист въздух, а разказите ми за селото преминават в сладко от боровинки, зимни родопски спомени и миризма на борчета…

В заключение можем само да отбележим, че ще чакаме новите идеи на Весела Крисел, докато мечтаем със „Светът на Лара и Феликс“.

Автор: Вал Стоева