Доктор Проктор ще спаси ли Коледата?

След като беше обявил поредицата за шантавия доктор Проктор за четирилогия, през 2016 г. Ю Несбьо все пак склонява да върне малките читатели в компанията на умната Лисе и самонадеяния и неотразим (в собствените му очи) Бюле за Коледа. В „Доктор Проктор ще спаси ли Коледа?“ (изд. ЕМАС) Коледа наближава по познатия ви начин – децата очакват с нетърпение празника и подаръците, възрастните се щурат затормозени по магазини и улици. Докато внезапно празнуването не приема пълен обрат. Алчният и противен бизнесмен господин Тране обявява, че е купил Коледа от краля (норвежкия) и право да я празнуват и дори да споменават името й имат само хората, които са похарчили най-малко 10000 крони в неговите магазини. Из града плъзва и „коледна“ полиция, която следи да не се пеят коледни песни, да не се ядат коледни ястия и т.н. от лица, които не са си платили споменатата сума.

Разбирате, че няма как това несправедливо положение, което потъпква идеята на празника, да бъде прието от Лисе, Бюле, доктор Проктор и компания. А кого свързвате най-вече с Коледа? Дядо Коледа! Обаче едва ли си го представяте като умърлушен впиянчен дядка на име Станислав, разочарован от консуматорското отношение на хората към коледните празници и отказал се от разнасянето на подаръци. Ще успеят ли нашите приятели да спасят Коледа при това положение?

В забъркването на коледните перипетии Ю Несбьо е използвал вече добре познатия ни модел – шантави герои, шантава гледна точка, към един от най-популярните празници, странни изобретения, алчен и безскрупулен злодей, нефелен монарх, опасни препускания (с реактивни северни елени), спасявания на косъм. Всичко това гарнирано с характерното му чувство за хумор, непочтителност и умение да осмее недостатъците на хората и обществото и да скрие важно послание сред цялото забавление. На мен лично този път непочтителността му дойде малко в повече, но вярвам, че децата истински ще се забавляват при четенето.

А най-важното е да не забравяме истинската стойност на този семеен празник и да не го превръщаме в ескалираща надпревара за материални придобивки. Вярвам, че забавният начин, по който Несбьо го напомня на децата, ще помогне коледният дух да обхване повече семейства.

Преводът отново е на Ева Кънева и е чудесен, а илюстрациите са на Пер Дюбвиг и изглеждат като направени набързо от самия разсеян доктор Проктор.

Припомнете си и останалите книги с участието на доктор Проктор, Лисе и Бюле – „Пръц-прахът на доктор Проктор“, „Доктор Проктор и ваната на времето“, „Доктор Проктор спасява света. Може би“ и „Доктор Проктор и големият банков обир“