Доктор Проктор, Бюле, Лисе и големият банков обир

Всичко хубаво има край. За мое съжаление дори гениалният изобретател доктор Проктор не успя да избегне края си като герой на детскокнижна поредица. В ръцете ми е „Доктор Проктор и големият банков обир” (изд. „ЕМАС“) – последната книга на Ю Несбьо за щурите премеждия на доктор Проктор, Бюле и Лисе.

А че има достатъчно премеждия, не се съмнявайте. Всичко започва с банков обир – последното кюлче от златния резерв на Норвегия е откраднато от трезора на Норвежката банка, а след седмица Световната банка ще дойде на инспекция в Осло. Подозренията на Сикрет Гвардън падат върху страховитите обирджии братя Хрус и тяхната майка (името й се изрича само шепнешком!).

Вече сте се досетили, че кралят на Норвегия ще възложи спасителната акция по връщане на кюлчето на нашето трио. За целта тримата заминават за Лондон където ще:

  • посетят музея на мадам Турет,
  • се забъркат с бандата на Хрус,
  • участват в обир на монополинезийска валута (Бюле ще ви обясни най-добре) и
  • опитат да объркат плановете на милиардера Максимус Рублов, докато участват във финала за Купата на Англия.

И всичко това, за да спасят страната си от икономически срив.

В тази четвърта книга присъствието на доктор Проктор е по-скромно, макар изобретенията му да са все така незаменими. Спасителната акция не била възможна без неговите:

  • ръкавица за точна стрелба,
  • обувка дървосекачка (малко попроменена за целите на футбола),
  • замразител и, разбира се,
  • пръц-праха.

Скромната Лисе с почти енциклопедичните си знания и здрав разум (който не е в изобилие у триото) отново е почти незабележима, но незаменима. Обикновено неувереното момиче започна да придобива самоувереност в най-критичните моменти. А и разбира, че да бъдеш център на внимание като Бюле си има своята цена, която тя не е склонна да плати.

Безспорно звездата на книгата е Бюле, той се утвърждава като истински смелчага и цар на импровизациите. Рижият дребосък е все така жаден за внимание, но сега разбираме и защо е така – той е системно пренебрегван в семейството си. За щастие Бюле не е е от тези, които се подтискат от негативното чуждо мнение.

Очаквано, „Доктор Проктор и големият банков обир” ми достави удоволствие и добро настроение.

Сюжетът е както винаги шарен и откачен – от проникването на Бюле в бандата на братята Хрус до участието му във финала на Англия между „Челчестър Сити” и „Сиромастън Гнила”. Обратите не липсват, зловещите злодеи – също, при това без да споменаваме смъртоносните кулинарни „шедьоври” на мама Хрус. Комичните ситуации също са в изобилие и в резултат книгата няма проблем да задържи вниманието на малките читатели и да разтегли устните им в усмивка.

Ю Несбьо остава верен на стила си – набор от шантави изобретения, смъртни опасности, хитроумни измъквания на косъм и щедра доза хумор. Всичко това прави „Доктор Проктор и големият банков обир” идеалното четиво, способно да осигури няколко часа забавление и смях на малките (пък и на големите) читатели, които обичат шантави истории с неповторими персонажи.

Прочетете и ревютата на останалите книги от поредицата –  „Пръц-прахът на доктор Проктор”, „Доктор Проктор и ваната на времето” и „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би“.