Доктор Проктор спасява света от гибел – не опитвайте това у дома!

Затъжихте ли се за чаровния риж дребосък Бюле, чиито идеи притежават взривоопасност колкото средно голяма атомна бомба? Спокойно! Той отново е тук заедно с „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би” (изд. ЕМАС).

Неуморимият норвежец Ю Несбьо, познат на възрастните читатели с романите за инспектор Хари Хуле, отново се е отнесъл либерално с въображението си. Явно откачените идеи, които не успява да използва в криминалните си романи (там все пак трябва да се придържа към логиката), се изсипват щедро в детските му книги за шантавия учен-изобретател доктор Проктор. Какво имам предвид ли?

Цяла Норвегия се е вманиачила по телевизионния конХОРс (конкурс за хорови изпълнения) и хоровия диригент Халвар Теноресен. Не стига това, ами зачестяват мистериозните изчезвания на чорапи и все повече хора започват да правят правописни и говорни грешки. Скоро умницата Лисе и енергичният Бюле се досещат, че страната е нападната от лунни хамелеони. Доктор Проктор потвърждава подозренията им и великолепната тройка се заема със спасяването на света от гибел.

А как изглеждат лунните хамелеони? Никой не знае, защото който ги е видял, не е оцелял, за да разкаже. Пръв Бюле има съмнителната чест да види такъв хамелеон, но гледката е толкова ужасна, че не можем да включим описанието в това ревю, заради здравето на по-малките читатели.Big Smile

Едно от безспорните умения на Несбьо като детски писател е да сътворява абсолютно шантави и хахавелски герои. В борбата си срещу водача на павианоподобните лунни хамелеони Йодолф Сталер (да, да, името му неслучайно е смесица от имената на двама исторически тирани!) той включва:

  • учителката госпожа Струбе, майсторка на феноменален удар с ръка
  • учителя Грегор Галваниус, който се оказва стар познат на доктор Проктор и в резултат на това има малко, хм, жабешки черти и способности
  • търговеца на делтапланери Петер, единствен по рода си
  • Негово Кралско, или краля на Норвегия
  • и стария ни познат, седемкракия перуански засмукващ паяк Пери

Всички те се возят с Прокторовия мотоциклет с кош, препускат напред-назад из горите и реките на Норвегия, спускат се в канализацията на Осло, промъкват се в кралския дворец и накрая спасяват света. Може би! Със сигурност обаче третата книга на Ю Несбьо за доктор Проктор е перфектно четиво за лятната ваканция, в която малките читатели да се потопят без угризения и просто да забавляват.

Ако сте любопитни какво са надробили преди срещата с лунните хамелеони доктор Проктор, Бюле и Лисе, вижте и ревютата на „Пръц-прахът на доктор Проктор” и „Доктор Проктор и ваната на времето”.

Автор: Лора Филипова