Ванда – първи приключения в училище

Ако досега не сте се срещали с очарователната героиня на немската писателка и илюстраторка Дагмар Гайслер, време е да го направите. „Ванда – първи приключения в училище“ (изд. Гея-Либрис) ни отвежда направо във втори клас, където учи 8-годишната Ванда.

Тя, разбира се, си има най-добра приятелка (Кати) и куп съученици с най-различни особености. Максимилиан, например, отказва да използва името си (дори и съкратеното Макс), а държи да го наричат Ото. Сещате ли се защо? Точно така! Далеч по-лесно е да напишеш О-Т-О отколкото Максимилиан! Учителката госпожица Ланге пък е мила и обичана от децата, но умее да бъде и строга, когато се налага.

Наближава празникът за годишнината на училището и класът на Ванда решава да покаже на децата от детската градина какво е да си ученик чрез кратка драматизация на „Спящата красавица“. Подготовката е напрегната, а Ванда с лекота и чувство за хумор ни въвежда във взаимоотношенията със съучениците си, с майка си и съседката госпожа Майер, на която често гостува, когато майка й е на работа.

Книгите за Ванда са пъстри, забавни и Дагмар Гайслер е успяла да уцели непосредствения изказ на осемгодишните момичета и техния поглед към живота. Разказвач е самата Ванда, а думите й са щедро изпъстрени с рисунки, надписи, пояснения и т.н. Всеки, който има момиченце, знае за какво става въпрос. Това прави книгата лесна за четене от по-неуверени читатели или такива, които изпитват затруднения с по-дълги и „плътни“ текстове.

Аз се забавлявах най-много със сцената, в която Ванда и Кати приготвяха торта за училищния празник. Състоянието на кухнята накрая странно ми напомняше за собствената ми кухня, когато с децата се впуснем в кулинарни изстъпления. 9 яйца би трябвало да стигнат за една торта, нали?