Digital KidZ: Гергана Павлова – „…да Живее Животът! И нека бъде Игра! :)

Гергана Павлова и Пламен Петров са партньори и съучредители в Екуинокс Партнърс, където се занимават с коучинг и семинари за личностно и професионално развитие. Те ще са лектори на конференцията Digital KidZ и ще запознаят възрастните с важния въпрос за новите деца и образованието или как да подобрим комуникацията у дома и в училище.

В опит да научим малко повече за тяхната лекция по време на първата по рода си конференция Digital KidZ, зададохме на Гергана два въпроса. Отговорите със сигурност ще събудят любопитството ви:

Как е възможно да подобрим комуникацията между родители/учители и деца?

Каня ви да поиграем на една игра. На този въпрос ще ви отговоря по следните 3 начина, всеки от които е отговор сам по себе си. Вие изберете какво да си вземете, като същевременно наблюдавате как реагирате на всеки от трите отговора… като наблюдавате диалога със самите себе си. 🙂

Вариант 1) Визия

Идва ми да ви задам следните въпроси:

  • Защо въобще (ви) е нужно да подобряваме комуникацията между родители/учители и деца?
  • Какво ви кара да смятате, че такова “подобрение” е необходимо?
  • А кое го прави важно за вас самите?
  • Защо вие самите бихте пожелали да подобрите комуникацията си с децата?
  • А какво бихте желали да видите като резултат?

Оставям ви да си отговорите на тези въпроси. Обръщам внимание, че няма правилен и грешен отговор. Има просто – вашите отговори в този момент, тук и сега. Което значи, че утре отговорът ви може да бъде различен.

Вариант 2) Реалност

Комуникацията между родители/учители и деца си е напълно ОК (ако това е равносилно на “добра”) – такава, каквато е понастоящем. И няма нужда от подобряване… Въпросът е – какво научаваме от комуникацията – такава, каквато тя е понастоящем? Какво ни казва или показва тя? И как бихме могли да използваме това научаване за вбъдеще?

Вариант 3) Възможности

Как?

  • С отворен ум и отворено сърце – към себе си, към децата и въобще към другите.
  • Като си позволим да БЪДЕМ и да присъстваме пълноценно в живота. И като постоянно преосмисляме представите, които имаме за себе и за света.
  • Като се вглеждаме повече в огледалото и в собственото отражение, вместо да гледаме през прозореца и да сочим с пръст. Защото когато един пръст сочи навън, три пръста сочат към теб.
  • Като слушаме (повече) и сме отворени да видим, да чуем, да прозрем отвъд видимото за очите. Като наблюдаваме и изследваме себе си, децата и въобще света около нас и проявяваме любопитство към всичко и всеки. Защото всичко извън нас е отражение на вътрешния ни свят. А всички други са наши огледала.
  • Като изберем да се учим от децата, вместо да им казваме какво да правят и да ги “форматираме” по “наш образ и подобие”. И като си припомним, че се учим цял живот и че едни от най-добрите ни учители са именно децата.

Вариант 4) Избор:

Какво избирате като ваш, собствен отговор сега? И какво повече, ново или различно знаете за себе си сега?

Ако отговорът ви по-горе е “нищо” – опитайте отново, като започнете играта отначало. 🙂

Каква е ролята на новите технологии в това общуване?

Ролята на технологиите въобще, поне за мен, винаги е била само и единствено “поддържаща”. 🙂Технологиите в света на човека имат място, доколкото ни подкрепят да бъдем и да ставаме “по-добри” хора. Да живеем пълноценно живота си. Да създаваме благата, които ни е дадено да създаваме. И да разширяваме, разгръщаме и изразяваме собствения потенциал. С други думи, да изразяваме Божественото, което всеки един от нас носи със себе си. За себе си и за другите.

Що касае ролята на технологиите в общуването между родители/учители и деца…. Не знам, може би свързваща? Или отдалечаваща? ИзгРаждаща? Или изгЛаждаща? Кой – каквато си я направи. Защото технологиите са тук, за да ни служат, а не за да определят нашето поведение спрямо другите или пък взаимоотношенията помежду ни. Затова – да Живее Животът! И нека бъде Игра! 🙂

Не пропускайте да прочетете и интервюто ни с Жюстин Томс – лектор на събитието.

Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии със зона за игри, чиято мисия е да развенчае митовете и легендите за “технологичната революция”, да открои новите бизнес възможности и да насърчи по-доброто образование и комуникация с децата на новото време. Digital KidZ поставя фокус върху тенденциите и общодостъпните технологии в домовете и ежедневието ни. 

Конференцията има три модула – технологии, образование и забавления за деца – и над 20 лектори, които ще представят пред публиката ползите от новите технологии и игрите; необходимостта от предприемачески дух и финансова грамотност сред децата; технологиите в помощ на децата със специални нужди; приложението на сугестопедията в помощ на възпитанието; кои са професиите на бъдещето и как да дадем на децата добър старт в бъдещото им развитие. Докато възрастните се запознават с важните теми по отношение на бизнес, образование и родителство, децата ще имат на разположение специален кът за изпробване на новите технологии. 

Digital KidZ ще се проведе на 1.11.2014 г. в София, хотел “Земята и хората”. Повече за събитието, лекторите и планираните активности ще научите тук. Организатор е NewTrend: Media | Marketing | Event в партньорство със Superhosting.bg, Ubisoft, pCloud, Helen Doron и с медийното партньорство на “Аз чета”, “Детски книги” и други.