Как чете… Радослав Балджийски

Представи се! Казвам се Радослав, на 10 години. Обикновено дете съм. Обичам да играя с приятели, да спортувам. Мечтая да стана аниматор, защото рисуването ми е най-любимото занимание. Рисувам комикси.

Какво са книгите за теб? Те ми дават знания. Помагат ми да пътувам мислено – да отивам в други времена и светове. С тях животът е по-забавен.

Какво четеш в момента? „Приключенията на Том Сойер“ на Марк Твен.

Коя е любимата ти книга? „Малкият Никола и приятелчетата“ от Госини и Семпе. Забавна е, защото разказва за приключенията на деца като мен. Има чудесни илюстрации.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Чета у дома, обикновено в легнало положение, за което често ми се карат. Чета и когато съм на дълъг път. Повече се захващам за книгите през лятото, защото сега ходя на училище и имам много, ама наистина много домашни работи и уроци.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Иска ми се да съм като Лукчо от книгата на Джани Родари. Той е много добър с останалите.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, понякога си говорим за книги. Чел съм книги, които са ми препоръчани от приятели.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, препоръчвам им моята любима книга.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Разбира се, така книгата е по-интересна.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Не винаги държа да стигна до края. Но ако ми е интересно, правя всичко възможно да видя какво ще се случи.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? Сещам се за „Ян Бибиян“ от Елин Пелин. Той е много упорит и изобретателен. Ще ме научи как да се измъкна от острова.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам мама, тя ми обяснява какво значи.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, защото е невъзможно да си купим всички книги.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Случвало се е да чета и по двете причини. Някои от задължителните книги постепенно ми стават интересни.