Digital KidZ: Жюстин Томс за новите знания и предприемаческия дух

Обичаме децата. Те са умни, забавни и креативни. Но напоследък по-често срещаме родители и учители, готови да се оплачат от малчуганите, вместо да се похвалят с техните постижения. Защо? Защото днешните деца все по-често живеят в света на новите технологии, различните джаджи, електронни игри и социални мрежи и не правят нещата от нашето детство.

Тази закономерност е напълно разбираема – все пак светът се променя и ако баба ни не е имала цветен телевизор, днес децата все по-рядко знаят как е изглеждала видео-касетата, но със сигурност умеят да боравят с интернет, да гледат DVD и да печелят точки в различните стратегически игри, срещани онлайн. Тук е моментът да се замислим дали трябва да роптаем, че днешните деца не са като нас или по-скоро трябва да отговорим на техните очаквания, за да ги превърнем в бъдещите лидери на едно грамотно в дигитално отношение поколение.

Имат ли място технологиите в образованието? Знаем ли как да насърчаваме децата в предприемачески дух и опасен ли е интернет – за всичко това разказва Жюстин Томс, майка на три деца и специалист по медии и маркетинг, която ще води цели две лекции по време на първата конференция Digital KidZ на 1.11.2014 г. в София:

Жюстин, разкажи ни за твоето участие в конференцията Digital KidZ.

Ще имам две лекции. Едната ще бъде за това как да възпитаваме децата си в предприемачески дух и мисля, че ще я водя с Томи (най-големият син на Жюстин – б.а.) в началото, макар все още да не е сигурно дали той ще успее да се включи. В другата ще разказвам за това как не бива да спираме децата от интернет и от дигитални устройства и как – без да ги спираме – те да не прекаляват с времето, прекарано в интернет. Знам, че за много родители е истински кошмар, че децата им изкарват по цели часове в мрежата. Моите три деца също играят, но не може да им се събере повече от един час дневно пред компютъра. Формулата е разпределение на времето с други активности, но за това ще разкажа по-подробно в лекцията.

Всички знаем, че все по-често родителите се притесняват, че „книжката изяла мишката“. Как гледаш ти на това?

Гледам с голям скептицизъм на тази приказка като цяло, защото хората имаме голям афинитет към книжните книги. Включително и у децата забелязвам, че предпочитат да четат на хартия, когато имат възможност. Нормално е те да четат и на електронни устройства и би било абсурдно да ги ограничаваме да го правят, защото в крайна сметка една електронна книга съдържа в себе си много книги вместо големия тежък том, в който трябва да отбелязваш важните моменти по друг начин и така нататък. Затова нека не ги спираме да четат. А и повечето електронни книги са с толкова хубави дисплеи, че въобще не натоварват погледа, напротив – даже помагат, защото може да се увеличи шрифтът например.

Какво е мнението ти за интерактивните книги?

Интерактивните книги също са страхотен инструмент, защото в днешно време, когато цялото общество казва (по мое мнение малко пресилено): „Ууу, децата не четат!“, интерактивните книги са страхотно начало да „зарибят“ децата да започнат да четат. Затова аз не бих ги отрекла с лека ръка, напротив.

Защо е важно децата да бъдат предприемачи? Как това би им помогнало занапред?

Като цяло смятам, че в България малко сме подтиснали предприемаческия дух и онова, което ми се струва важно, е да правим децата предприемачи, за да могат те по-успешно да се реализират в бъдеще. Дори и да не направят свой собствен бизнес, те ще предприемат инициативи, свързани с училище или по-нататък с мястото, на което ще работят. Мисля, че е част от живота да предприемаш неща, да правиш нови неща и затова е важно да стимулираме децата от малки да са креативни и то именно в тази посока, не само в посока на изкуствата, което също е хубаво, разбира се.

А съчетават ли се предприемачество, нови технологии и образование?

Да, чудесно се съчетават. За мен образованието е изключително важен ключ към бъдещето и всяко семейство трябва да се стреми да даде на децата си най-доброто образование, без това да бъде за сметка на детството или на игрите. Но с помощта на технологиите ние можем под формата на игра да възпитаме децата и в нови знания, и в предприемачески дух и креативно мислене, и същевременно те да вдигнат своето ниво. В това отношение смятам, че самата конференция Digital KidZ е страхотна, а онова, което всеки трябва да прави, е да насърчава у децата си да учат, да се забавляват и да започват нови инициативи, нови неща.

Ако аз съм директор на училище, трябва ли да отричам новите технологии или трябва да се опитам да ги внедря в образователния процес? Какво би ми помогнало?

Директорите на училищата и учителите имат невероятния шанс да дадат на своите ученици точно това начало, което е необходимо. Децата вече имат достатъчно технологии у дома. В българските семейства и сред българските деца между първи и четвърти клас почти няма дете, което да няма компютър вкъщи или пък в читалището в по-малките населени места, или в училище и е изумително да не използваме тези технологии. Изумително архаично е да влезеш в класна стая и в нея да се преподава по най-най-класическия начин. Не, че го отричам, но двете неща трябва да вървят заедно. И това не значи непременно децата да учат програмиране или PowerPoint, а просто през тези инструменти – интернет, PowerPoint – учителите да им дават задачи по история, по литература, по математика. Така те от една страна усвояват самите инструменти, а от друга правят предметите си много по-интерактивни, защото няма какво да се лъжем – класическият начин на преподаване е много скучен и това е част от „мъчението“ в училище. Много по-хубаво е ако учителите съумяват да намерят начин да въвлекат децата в учебния процес с интерактивност, с нови технологии, с интернет.

Чудесно звучи! Но като говорим за интернет, според мен голяма част от родителите се притесняват от заплахата за техните деца, от това, че те не умеят да пазят своите лични данни…

Ами аз мисля, че не е точно така. Нещо, което ми е любимо като пример, е как учим децата да карат колело. Преди да пуснем детето само да кара по улицата, първо му показваме, то кара с помощни колела, после дълго караме с него в парка и когато е на определена възраст и с определени умения, тогава го пускаме само на улицата. Същото касае и интернет. В момента просто повечето родители абдикират и оставят детето си в интернет без да го обучат, без да му покажат… Това вероятно се дължи на факта, че повечето родители не се чувстват уверени в тази среда, поне от разговорите, които съм имала с деца, стигам до този извод.

В крайна сметка родителят е отговорен, а децата много добре напипват опасностите, знаят добре как да се пазят, ако желаят – поне по-голямата част от тях. Но като цяло обществото ни е в дълг на децата и е абсурдно в 2014 г. да няма обучение по безопасен интернет още в първи клас, да не кажа още в предучилищна възраст. На всички ни е ясно – децата са в интернет, а ето какво се случва в образователната ни система: в пети клас те започват да учат за първи път компютри и учат да пишат на БДС, когато те вече от 7 – 8 години са в интернет и ползват компютър и са се научили да пишат фонетично. Това е една абсолютна неадекватност на образователната ни система. Затова не бива да се притесняваме, а родителите трябва да поемат нещата в свои ръце – очевидно училищео не може да ги поеме напълно – и да покажат малко повече на децата си какво и как. И да внимават една идея повече – родителите, не децата.

Интервюто взе: Вал Стоева

Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии със зона за игри, чиято мисия е да развенчае митовете и легендите за “технологичната революция”, да открои новите бизнес възможности и да насърчи по-доброто образование и комуникация с децата на новото време. Digital KidZ поставя фокус върху тенденциите и общодостъпните технологии в домовете и ежедневието ни. 

Конференцията има три модула – технологии, образование и забавления за деца – и над 20 лектори, които ще представят пред публиката ползите от новите технологии и игрите; необходимостта от предприемачески дух и финансова грамотност сред децата; технологиите в помощ на децата със специални нужди; приложението на сугестопедията в помощ на възпитанието; кои са професиите на бъдещето и как да дадем на децата добър старт в бъдещото им развитие. Докато възрастните се запознават с важните теми по отношение на бизнес, образование и родителство, децата ще имат на разположение специален кът за изпробване на новите технологии. 

Digital KidZ ще се проведе на 1.11.2014 г. в София, хотел „Земята и хората“. Повече за събитието, лекторите и планираните активности ще научите тук. Организатор е NewTrend: Media | Marketing | Event в партньорство със Superhosting.bg, Ubisoft, pCloud, Helen Doron и с медийното партньорство на „Аз чета“, „Детски книги“ и други.