Четенето за удоволстие е ключово за успеха на учениците според 92% от британските учители

Четенето за удоволствие е ключов елемент за успеха на учениците според 92% от британските учители. Това показва проучването „Reading for Pleasure“ (Четене за удоволствие), проведено от Oxford University Press (OUP) между 349 учители във Великобритания, цитирано от thebookseller.com.

На фона на тази информация обезпокояващо е друго твърдение, което откроява изследването – повече от половината учители в начална степен (56%) нямат достатъчно време за свободно дискутиране и обсъждане на книги с учениците в учебните си програми. Това значително намалява възможностите им да насърчават четенето и удоволствието от него.

На въпрос кое е нещото, което би допринесло най-много за стимулиране на любовта към четенето, 36% от учителите споделят, че има нужда от повече време посветено на книгите, а 33% посочват повече ангажираност от страна на родителите. Други 17% смятат, че за интереса към четенето най-много би допринесъл достъпа до по-голямо разнообразие от книги.

46% от респондентите в изследването посочват, че прекарват повече време в разговори за книги отколкото преди 5 години. В същото време обаче други 35% са на противоположното мнение – че отделят по-малко време на четенето за удоволствие в клас.

Попитани кои са произведенията, които най-много обичат да преподават, най-популярните отговори на учителите са приказките, „Грузулак“ на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, както и „Хрониките на Нарния“ на К. С. Луис.

“Това проучване показва, че учителите се притесняват от факта, че техните ученици пропускат шанса си да бъдат вдъхновени читатели в училище. Има ясни доказателства, че годините в началното училище са критични за възпитаването на любов към четенето, независимо от социалната и културна среда на децата. Жизнено важно е учителите да имат възможност да посветят достатъчно време на възпитаниците си, да ги въвлекат в историите от книгите още в класните стаи и да създадат пространство за качествени разговори по темите в тях”, коментира проучването Джейн Нарли, стратегически директор по образованието на Oxford University Press.

Издателството инициира проучването около издаването на детската си поредица “Великите истории”, колекция от класически текстове, подбрани от Майкъл Морпурго.