Дългоочаквано „Пътуващо сандъче” в читалищната библиотека в Калофер

Дългоочакваното „Пътуващо сандъче” пристигна и в Читалищна библиотека – Калофер. Ето какво ни написа библиотекарката Яна Камова за посрещането му от децата.

„Дългоочаквано, защото много са библиотеките в страната, които желаят да станат част от проекта „Пътуващи сандъчета”, инициатива на Българската-библиотечно-информационна асоциация /ББИА/, насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст.

Малките читатели на библиотеката от 3 клас при ОУ „Христо Ботев” – Калофер, с класен ръководител Татяна Арабаджова, предварително бяха запознати с проекта и с нестандартната форма на пристигане на книгите. С голям интерес, любопитство и с много истински усмивки, децата задаваха въпроси и изказваха мнение за разглежданите книги. Всяко от децата си избра книга, която му хареса след направените анотации от библиотекарката. Книгите са с красиви илюстрации и много интересно съдържание.

До края на месец август книгите от „Пътуващото сандъче” ще бъдат заемани от малките читатели, след което ще отпътуват към друга библиотека в страната. През този период в библиотеката ще бъдат организирани обсъждания, четения, разговори.“

Пътуващите сандъчета” е проект на Българската библиотечно-информационна асоциация и се реализира с подкрепата на фондация „Детски книги”. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време (45 дни), а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче.

Повече за проекта можете да научите на https://libchest.wordpress.com/, а ако желаете пътуващо сандъче да посети и Вашата библиотека, можете да се включите като попълните онлайн формуляр за заявка.