7 книги с невидими герои

Понякога на човек му се приисква да изчезне. От срам, неудобство, хитрост или просто за да подслуша нечий интересен разговор. Когато сме деца, фантазиите са бурни и необуздани и лесно можем да си представим как летим, минаваме през стени и се стопяваме във въздуха. Но истината е, че и като възрастни би ни се харесало да можем същите неща! Затова днес представяме няколко книги, в които ще намерите (или не) невидими герои.

„Невидимото дете“, Туве Янсон – Героите от муминската долина на Туве Янсон са познати и любими на малки и големи. Освен романите за муминското семейство, Янсон написва и сборник с приказки със същите персонажи. „Невидимото дете“ е сред историите от едноименната книга. В нея се срещаме с Нини – невидимо момиченце, което остава под грижите на мама Муминка. Семейството прави всичко възможно, за да помогне на Нини и да стане тя отново зрима. Каква ли е причината едно дете да изчезне?

„В края на ноември“, Туве Янсон – Продължаваме с творчеството на финландската писателка. В тази последна книга от муминската серия семейството на Муминтрол отсъства от историята. Наместо тях, други познати и непознати герои се опитват да открият ключа към вътрешния си мир и да приемат различията си. А в старата беседка до морето са се настанили тайнствени невидими създания!

„Алиса в страната на чудесата“, Луис Карол – Малката Алиса няма нужда от представяне. Тя вероятно е най-известното момиченце в детската литература. Когато се спуска в Страната на чудесата, лудостта и необяснимото я обгражда от всички страни. И макар всеки, когото среща по пътя си, да има поне капчица мъдрост в себе си, най-разумният й спътник остава Чеширския котарак, който ту се появява, ту изчезва, ту от него се вижда само усмивката или опашката.

„Невидимото момче“, Сали Гарднър – Някои родители обичат да ходят на кино, други – да се събират с приятели или да разпускат на плажа. Родителите на Сам обаче решават да отидат на пътешествие до Луната! Совалката им изчезва, от тях няма ни вест, ни кост и за Сам започва да се грижи ужасната Хилда Хардботъм. Тъжните дни на момчето приключват, когато среща извънземното Точко. То научава Сам да става невидим и това променя всичко!

„Хари Потър“, Дж. К. Роулинг – Още едно звездно име на литературния небосклон. Самият Хари разбира се е съвсем реален и обикновен. Но доста бързо разбира какво е да си невидим благодарение на специалния подарък от професор Дъмбълдор – мантията невидимка. С нейна помощ Хари, Рон и Хърмаяни разбират тайни, които не са предназначени за детски уши, попадат в множество приключения, а после излизат от тях пораснали и помъдрели.

„Домът на мис Перигрин за чудати деца“, Рансъм Ригс – Книгите за мис Перигрин е поредица от шест книги, проследяващи приключенията на Джейкъб Портман. Той открива, че е част от група деца с извънредни дарби, населяващи различни времеви примки. Те могат да летят, да вдигат непосилни товари…а един от тях е напълно невидим! „Чудатите деца“ първоначално е замислена като картинна книга, съдържаща фотографии от частни колекции. Впоследствие Рансъм Ригс написва история, вдъхновена от образите, а снимките остават като допълнение.

„Когато ме видиш“, Лаура Гайего – Една нетипична книга за живота в предградията и гетата. Валентина (Тина) Рейес е тийнейджърка, която живее със самотната си майка и не се отличава с нищо от съучениците си. Един ден става нещо необикновено – криейки се от агресивните деца в училище, тя става невидима. Тина не обръща внимание на случката, докато няколко години по-късно не се оказва отново невидима при опитите си да се предпази от изнасилване. Постепенно тя се научава да контролира необичайната си дарба и да я използва, за да прави квартала и училището по-спокойни. Необмислените й действия обаче я впримчват в събития, които не може да контролира.

Приятно потапяне в книгите! Когато вдигнете глава, със сигурност ще забележите, че част от времето е изчезнало безследно.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.