39 ключа: египетски приключения

Преди време с Тити Христова паралелно започнахме да четем поредицата „39 ключа“ (изд. „Егмонт“). И ако аз изоставам в пътешествията на Ейми и Дан Кахил в търсене на загадъчните послания, пръснати из цял свят, тя ме води с доста книги напред – обиколила Египет, Русия, Южна Африка, Австралия, а аз съм заседнала в Сеул.

За да наваксам изоставането си, с огромно удоволствие подхващам четвъртата книга от поредицата – „39 ключа: Отвъд гробницата“. Но ако не сте чели нищо от тази увлекателна история, да започна по-отдалеч…

Сирачетата Дан и Ейми Кахил са брат и сестра, принадлежащи към изключително могъщ род. Те обаче разбират тази подробност след смъртта на любимата си баба Грейс.

След погребението представители на различните кланове на рода са поканени да изслушат завещанието на Грейс и да направят своя избор: да вземат 1 милион долара и да си тръгнат или да се впуснат в опасно преследване на тайни и загадки.

Колкото и изненадващо да звучи, доста представители на рода избират 39-те ключа пред парите. Дан и Ейми също се включват в надпреварата, като препускат през селца, градове и дори континенти. Пътуването им започва от САЩ, децата преминават през ПарижВиена, Залцбург, ВенецияЯпония и Корея, а в четвъртата книга, „Отвъд гробницата“, те се озовават в Египет.

Люлката на древната египетска цивилизация се оказва място, пълно както с културни паметници, така и с измамници от класа. В търсене на поредната загадка, двете деца се сблъскват с Ирина Спаска – руската агентка, преследваща тайните знаци, оставени от Екатерина преди няколко века.

Сакхет, Нефертари, гробници и крокодили – всичко това и още много препятствия трябва да преодолеят двете деца, за да разгадаят посланието на баба си. Дали приятелите са помощници или предатели? Кой е Салах ад-Дин и защо фараонката ходи на коледен пазар? Всичко това ще узнаете от „Отвъд гробницата“.

Интересен е замисълът на поредицата – всяка част е написана от различен автор, но ако очаквате сюжетът да страда от дупки заради това, ще се изненадате. Към книгите вървят специални комплекти с карти, които дават предимство в света на 39 ключа, достъпен на специално разработена онлайн платформа.

Не пропускайте отзивите на Тити Христова за „Змийско гнездо“,  „Отвъд гробницата““В дълбините” и „Черният кръг“, а ако сте изпуснали началото на поредицата, проследете пътя на Ейми и Дан в „Лабиринтът с костите“„Фалшивата нота“ и  „Крадецът на мечове“.