3 1/3 книги за чорапи (и отговори на загадката за тяхното изчезване)

Чорапите са част от облеклото ни с особен статут в детските книги (не чак като този на хавлията в „Пътеводител на галактическия стопаджия“, разбира се). Веднага се сещаме за отличителните чорапи на Пипи, които й дават името.

Най-често обаче чорапите са в ролята на мистериозно изчезнали и много писатели дават своя принос към разбулването на тази мистерия.

Екипът ни също среща трудности с комплектуването на чорапи след всяко пране. Такива моменти на отчаяние и раздразнение прогонваме с препрочитане на „чорапени“ книги. Ето кои са те:

„Чифтоядците“ (изд. „Изида“) от Павел Шрут с илюстрации на Галина Миклинова (за деца над 10 години)

Павел Шрут е измислил забавно и изпълнено с приключения обяснение за изчезването на хорските чорапи. Виновници са малки човечета с хамелеонски способности или чифтоядци. Завладели цялото земно кълбо с различен успех, те винаги отмъкват само по един чорап от чифт. Освен когато са много алчни чифтоядски гангстери.

Главен герой е Хихльо, който заедно с братовчедите си Рамзес и Туламор-младши се забърква в доста заплетена семейна, дори детективска, а на моменти и гангстерска, история. Замесени са различни по характер и обноски чифтоядци, а също и хора, но само двама души успяват да се докоснат отблизо до света на чорапените мъници – музикантът Егон и професорът Рене Къдрафиол.

„Чифтоядците“ е много забавна, елегантно комична и ненатрапчиво поучителна книга за семейните връзки и приятелството. Без съмнение тя увлича и държи в напрежение и деца, и възрастни.

Хубавото е, че Хихльо и компания са герои на трилогия, чиято втора част „Чифтоядците се завръщат“ също вече можете да намерите на български.

„Невероятните приключения на десет чорапа (4 десни и 6 леви)“ (изд. „Ракета“) от Юстина Беднарек с илюстрации на Даниел дьо Латур (за деца над 8 години)

В дома на малката Б. непрекъснато изчезват чорапи и двете с майка й са доста озадачени. Повиканият водопроводчик открива дупка в пода под пералнята, но заявява, че не може да помогне, щом чорапите сами избират свободата.

А каква ли е тази свобода и какво всъщност се случва с чорапите бегълци? В 10-те разказа напълно различни чорапи събират смелост, скачат в дупката под пералнята и… ги очакват какви ли не съдби. Един осиновява осиротели мишлета, друг става филмова звезда, трети – специалист по развеселяване на деца в болницата, четвърти е политик, пети – детектив.

Възможностите са безкрайни, а „Невероятните приключения на десет чорапа (4 десни и 6 леви)“ с чувство за хумор показва, че мечтите на чорапите (или хората) може да са разнообразни. Всеки чорап (или човек) може да бъде щастлив посвоему, но за да го постигне трябва да събере смелост, да напусне познатия дом и да се изправи пред неизвестностите (и възможностите) на живота.

„Чорапът, който промени света“ (изд. ЦНОКД „АЛОС“) от Здрава Каменова с илюстрации от Ирина Василева (за деца над 7)

Книгата разказва историята на единичното бяло чорапче Сам, което не иска да бъде самотно. Пъстрата, забавна и увлекателна книга, илюстрирана от Ирина Василева, разкрива как един чорап може да промени света, докато търси своята половинка. Решението? Да бъдем по-толерантни към различните, по-открити и освободени.

Вярвам, че много от читателите в някакъв момент са се чувствали като Сам – различни, самотни, отхвърлени от всички в училище, без нито един приятел във фейсбук (ужас!). На тях препоръчвам да последват бялото чорапче в неговото търсене на другарче. Не се отчайвайте и знайте, че по пътя ще получите неочаквана помощ.

“Бъди шарен, вслушвай се в чорапите си, следвай петата си… пардон сърцето си и направи чифт с колкото можеш повече добри и цветни хора по дългия път, по който си тръгнал.”

„Тайната на нашата пералня“ (изд. „Потайниче“) от Елина Кръстева (за деца над 5 години)

Тази картинна книга е авторски проект на младата художничка, чрез който тя ни разкрива вечната чорапена мистерия. Истината е чудовищна, но чрез съчетанието от текст и илюстрации Елина Кръстева нежно напомня, че непознатото не винаги значи страшно и:

„Дори и да сме различни, можем да сме заедно.“

Не можем да пропуснем и 2 книги, в които чорапите се появяват в малки, но запомнящи се роли.

 

Сборникът „Нетърпение в кутия“ (изд. „Жанет 45“) на Мария Донева е приютил шарена група стихотворения за деца. Сред тях има „Престъпно стихотворение“, „Случка с геврек“ и „Малкото чудовищенце“.

Чорапите обаче си имат самостоятелно стихотворение – „Добрите чорапи“. То не ни разкрива тайната на изчезващите чорапи, а съдбата на остарелите и ненужни вече техни събратя.

Една от най-очарователните функции на чорапите, на която сме попадали, е тази в картинната книга „Чао, мило мече“ (изд. Панда) от Том Елиан, илюстрирана от Дейн Меси.

Книгата разказва историята на дете и неговото плюшено мече и постепенната промяна на отношенията им. Според детето това се дължи на смаляването на мечето, докато всъщност самото дете пораства.

Историята е пълна с трогателни моменти, но е особено трудно да останеш сериозен пред илюстрацията, на която детето използва чорапите си, за да измерва колко е дълго любимото му мече.

Книгите можете да вземете с код DK19 от

Ozone.bg

„Чифтоядците“
„Чифтоядците се завръщат“
„Невероятните приключения на десет чорапа (4 десни и 6 леви)“
„Чорапът, който промени света“
„Тайната на нашата пералня“
„Чао, мило мече“
„Нетърпение в кутия“

Ние, децата!

„Чифтоядците“
„Чифтоядците се завръщат“
„Невероятните приключения на десет чорапа (4 десни и 6 леви)“
„Чорапът, който промени света“
„Тайната на нашата пералня“
„Чао, мило мече“
„Нетърпение в кутия“

Booklover.bg

„Чифтоядците“
„Чифтоядците се завръщат“
„Невероятните приключения на десет чорапа (4 десни и 6 леви)“
„Чорапът, който промени света“
„Тайната на нашата пералня“
„Чао, мило мече“
„Нетърпение в кутия“

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.