10 детски книги, които да подарите за Коледа

christmas-booksНаближава Коледа – време за споделени празници, светли емоции и разбира се, подаръци!

42-ия Софийски международен панаир на книгата идва тъкмо навреме, за да предложи голямо разнообразие от книги, а ние ще се опитаме да ви помогнем в избора, защото вярваме, че книгата е прекрасен коледен подарък!

 

„Историите на Дерек: Животът ми като таен агент“- Дженет Тажиян (Софт Прес) (10-12 год.)

Дошло ли ви е до гуша от училището? Омръзнало ли ви е да четете по задължение (дори през ваканциите!)? Тогава…вземете “Историите на Дерек: Животът ми като таен агент“ и вижте къде ще ви отведе тази супер забавна книга, която не е включена в Н-И-К-А-К-В-И задължителни списъци. Освен страхотната история за едно момче (и неговото куче), за белите, в които се забърква и за научените уроци, които не се преподават в училище, книгата има и още един голям плюс – забавните илюстрации на думи, които Дерек сам рисува.

 

„Казанската звезда“ – Ева Ибътсън (изд. Емас) (9+)

Пъстра галерия от човешки образи, която помага на децата да се научат да различават истинските от фалшивите ценности в живота. По един ненатрапчив и лишен от назидателност начин Ева Ибътсън разкрива удоволствието от обикновения живот, в който тежиш на мястото си, трудът ти носи удовлетворение, а семейството и верните приятели са готови да се изправят срещу страховете си заради теб.

 

elmer„Елмър“ – Дейвид Маккий (изд. Жанет45) ( 2- 6 год.)

Елмър не е обикновен слон. Вместо с обичайния сив цвят, той е шарен на цветни карета. Забавните  приключения на слончето запознават малките с чувството да си различен от останалите. Историите се разказани не само чрез текста, но и чрез прекрасните илюстрации, които забавляват и радват децата с веселите ситуации, деликатния рисунък и пастелни тонове.

 

shanon-stoker„Регистърът“ – Шанън Стокър (Екслибрис) (16+)

 

Лишена от фалшивия блясък и елементарни любовни терзания, тази книга показва героиня, която изживява искрена вътрешна промяна, когато открива, че светът, в който живее и обича, я използва и не я счита за нищо. Това е книга, която показва, че всяко момиче може и трябва да се бори за правото си на глас.

 

„Мина, магиите и бялата стъкленица“ – Весела Фламбурари (MBG Books) (9+)

Случвало ли ви се е да прекрачите първата страница на някоя история  и да потънете в нея като на любимото си кресло, а думите да ви обгърнат като топло одеяло, сгрявайки душата ви с приказни картини? Заедно с Мина и близнаците Янил и Китан децата ще приключенстват из Горната и Долната земя в опит да наклонят везните на страната на Доброто.

 

„Пеперуденият лъв“ – Майкъл Морпурго ( изд. Фют) (9+)

Смело препоръчваме не само тази, но и всички книги на Майкъл Морпурго! В сравнително малък обем успява да побере голям брой важни теми – приятелството, спазването на дадените обещания, израстването на децата и жаждата им да изследват света зад оградите, които изправяме пред тях; любовта, достойнството в живота, безумието на войните и още, и още…Майкъл Морпурго е единственият британски писател, получил три пъти наградата „Ред хаус“, която се определя с гласуване на децата.

 

malala„Аз съм Малала“ – Малала Юсафзаи ( изд. Обсидиан) (14+)

Макар и не точно детска книга, това е вълнуващата и драматична история на 16-годишна пакистанска ученичка. В един свят, където образованието е право, а не привилегия, ни е трудно да разберем борбата на момичетата не просто за правото да ходят на училище, а да имат глас и лице, да заявят себе си пред света. Препоръчвамe я на всички подрастващи, които си мислят, че да нямаш iPhone е най-голямата драма на света.

 

„Приказки от селвата“ – Орасио Кирога (изд. Лабиринт) ( 6+)

Писани преди почти 100 години от уругвайския писател Орасио Кирога, тези приказки ни въвеждат в света на вечнозелените, гъсти и приказни екваториални гори. В тях човекът и животните често се съюзяват срещу разрушаването на природата. Великолепните илюстрации на Пьотр Багин с лекота предават атмосферата на загадъчните тропически гори и характера на техните необичайни обитатели – смъртоносната гъвкавост на ягуарите, решителността на кайманите и скатовете, суетността на фламингите.

 

„Подземните хроники“ – Сюзън Колинс (изд. Екслибрис) (10+.)

Повдига теми, които принципно не смеем да коментираме пред деца. Учи ни на почтеност и морал не просто един към друг, а на едно по-високо, човешко ниво. В нея всеки читател може да открие себе си, собствените си страхове и да се отправи на пътешествие към самия себе си. Неувереното момче Грегор, приземило се през пералното помещение в напълно непозната страна, ще трябва да порасне, да открие пътя към себе си, да овладее страховете си и да направи трудни избори. Но всяко предизвикателство, пред което се изправя и всеки приятел, който среща по пътя, му дават безценна подкрепа и урок.

 

„Туне Глимердал“ – Мария Пар (изд. Изида) (9-12 год.)

 

„Туне Глимердал” е като току-що изпечена меденка – кара ви незабавно да се почувствате уютно и точно на място. Лудориите в тази детска книга се раждат съвсем естествено, трудностите само каляват характера, а проблемите се решават с общи усилия и вътрешна промяна.

А вие кои детски книги ще препоръчате на приятели и близки? Ще се радваме да ги споделите като коментар към статията или на страницата ни във Фейсбук!