Петя Караколева: „Никога не съм се готвила за друга професия, освен за писател.”

Не може да изпратим календарната 2014 година, без да отбележим още един значим юбилей – 70 – годишнината от рождението на Петя Караколева. Ще го направим с помощта на творческия архив  „Петя Караколева“.

Талантливата писателка е родена на 28 май 1944 г. и напуска този свят на 26 декември 1997 г. Завършва Английската гимназия в Пловдив и английска филология в СУ „Климент Охридски”. Работи като преподавател по английски, преводач и редактор в детска редакция на БНР, членува в Съюза на българските писатели.

В детските рубрики на програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” са излъчени над 500 нейни авторски предавания, както и сериалите „Петьо, наречен Трошичката”, „Крокодил Автомобил”, „Ох Зъбчо”, „Комбинат за истински услуги” и др. С „Комбинат за истински услуги” (по-късно послужил за основа на романа-приказка  „Най-златното злато”) Комитетът за радио и телевизия се представя в Хелзинки, а „Крокодил Автомобил” получава награда на Фестивала за детски радиопредавания в Токио. „Крокодил Автомобил” се превръща в книга,  „Ох Зъбчо” – в учебно помагало и 4-сериен филм „Лунчо от Луната”, а по радиопредаванията й „Балкантон” издава плочите „Вятърка” и „Приказка за Синята поляна”. По приказката “Сабята на щурчето”, издадена на 4 езика (български, полски, холандски и английски), Петя Караколева  създава моноспектакъл и куклена пиеса, а по поръчка на Киностудия „Бояна” – сценарий за анимационен филм.

Творческото й наследство за деца обхваща 3 романа-приказки: „Най-златното злато”, „Жълтият космодрум” и „Графиня Лък”; 64 приказки – самостоятелни или обединени в сборници („Синьото цвете”, „Сабята на щурчето”, „Коледни приказки”, Дъждовни приказки”, „Приказки за лека нощ” и др.); 7 поеми („Градът на тиквичките”, „Весел календар”, „Загадалки-отгадалки”, „Опъчко” и др.); над 150 песни и стихотворения; 12 пиеси („Весел календар”, „Войната на трите козлета”, „Златната треска”, „Лунчо от Луната”, „Най-златното злато”, „Сабята на щурчето” и др.); 2 грамофонни плочи (една приказка и една пиеса); 4-сериен научно-художествен филм, 1 анимационен филм „Силата на песента”), 3 сценария; 2 учебни помагала („Крокодил Автомобил” и „Ох Зъбчо”). Приживе книгите й се издават в тираж над 400 000.

За детското творчество на Петя Караколева е писано много, то се изучава, върху него се пишат дисертации, преподава се в часовете по детска литература, но като че най-точни остават думите на Николай Милчев, лауреат през 2009 г. на наградата, носеща нейното име: „Респектиран съм от името и делото на Петя Караколева – име, което е само нейно, и дело, което само тя можеше да стори. Ако използвам определенията магьосница, фея, русалка с перо и каквото още искате, то все няма да е съвсем точно и пълно за словото на Петя. Нейните книги „Сабята на щурчето”, „Сърцето на солта”, „Жълтият космодрум”, „Най-златното злато” и много други, са 24-каратови златни зърна в нивата на българската литература. Аритметиката не е най-силната ми страна, нито се доверявам толкова много на числата, но книгите й с тираж над половин милион правят от всички нас, докоснали се до нея, милионери на думите. Не искам да се преструвам и затова поемам риска, като кажа, че нашата литература за деца дълги години боледуваше, креташе, преструваше се на инфантилна, поучаваше и назидаваше, и тъкмо тогава, без никой да й предписва рецепти, тя получаваше най-доброто лекарство – лекарство с име Петя Караколева. Да, Петя беше лекарство, от което талантите оздравяваха. Нейният метафоричен, цветен, дълбок, проникващ и замайващ език отвори един от прозорците, чийто въздух ни опияни. Лаская се, че един от пияните съм аз.”

Доказателство, че духът на Петя е жив и се предава са непрекъснатите инициативи, свързани с творчеството й. На нейно име се връчва Национална награда за детска литература „Петя Караколева”, за която ще ви разкажем в следващи публикации на сайта. През 2013 година възпитаниците на Пловдивската езикова гимназия, чийто първи випуск завършва и Петя Караколева, обединени в клубовете ПЕЛСА, стартират кампания за набиране на средства за издаване на изчерпаните вече книги на Петя: романите „Къщата сутрин” и „Свестен човек, ти казвам”, посветени на родния й град, и „Седем живи Марии”. С това те подкрепят усилията на двама лауреати на наградата: Румяна Капинчева и Мая Дългъчева, които финансират две от книгите на Петя, обединени в колекция „Петя Караколева”. Колекцията представя творчеството на Петя за възрастни и изважда от архива й неиздадените й стихосбирки, романа „Сърцето на солта”, трилогията „Прераждания в Марония”, съдържаща три романа: „Избиване на бездомните кучета”, „Мъжете на Йона” и „Небе за безбожници”, както и един сборник от ранните й разкази и новели. С живота и творчеството си Петя доказва написаното в една от нейните автобиографии: „Никога не съм се готвила за друга професия, освен за писател”.

По материала работи: Катя Кирилова

Още интересни материали за детското книгоиздаване и детските автори по света и у нас можете да прочете в рубриката „Книжен прашец“.