Сюзан Колинс: Грегор Горноземеца

“Лети високо, Горноземецо! Лети високо!”

Отскоро почитателите на фентъзи-четивата могат да се наслаждават и на първата детска книга на Сюзан Колинс (автор на “Игрите на глада”), бележеща появата на авторката на книжния небосклон. Написана през 2003 г., първата част „Подземните хроники: Грегор Горноземеца” е привлекателно четиво за читателите на възраст 11 – 15 години, решени да се потопят в тайните на Долната земя.

Грегор е типично американско момче, живеещо с майка си, баба си и двете си по-малки сестри – Лизи и двегодишната Бутс. Единственото, което липсва в живота на младежа, е баща му, изчезнал точно преди две години, седем месеца и тринайсет дни. И макар съседите и полицията да оправдават изчезването на бащата с друга жена и какви ли не щуротии, Грегор знае – рано или късно татко ще се завърне, а липсата му от вкъщи съвсем не е по негово желание.

Докато се занимава с малката Бутс и сортира купчината с пране, Грегор забелязва нещо странно – от въздуховода в пералното помещение излиза странен дим. Той повлича със себе си малката сестра и за да я спаси, Грегор скача след нея в шахтата, поемайки на най-необикновеното пътуване в живота си – към Долната земя.

В нея живеят странни същества, които в нашия свят може и да са безобидно малки по размери, но в страната, в която Грегор и Бутс попадат, никак не са за подценяване. След приземяването си, горноземците се сблъскват с огромни хлебарки, наричани пълзливци. Те се влюбват в малкото момиченце, наричайки го принцеса и водят двамата пришълци на огромна арена. На нея прилепи, яздени от странни ездачи, участват в специален мач. А ездачите всъщност са жителите на Регалия – долноземци с бледа кожа и лилави очи, потомци на Бартолъмю Сандуич, основал Подземната страна преди повече от 800 години.

Долноземците са се научили да живеят в мир с пълзливците, да сключват клетвени съюзи с прилепите и да търгуват мирно с предачите. Единствените им врагове са плъховете, готови да убият и унищожат както всеки долноземец, така и горноземците, дръзнали да навлязат на тяхна територия.

Грегор е изумен, ядосан, объркан и много разтревожен, че не може да се върне назад в нормалния си живот. Момчето иска да спаси себе си и сестра си, но съдбата е подготвила за него специална роля – той е Воинът, който отправя призива, описан в “Сивото пророчество”. Брътвежите на долноземците не успяват да убедят Грегор да остане в Регалия и още първата нощ той предприема опасно бягство по реката с малката Бутс. За съжаление, двамата попадат право в ръцете на плъховете Фангор и Шед. Спасяването на бегълците поставя и началото на ожесточена война между Регалия и крал Горджър (крал на плъховете), чийто изход зависи единствено от развоя на “Сивото пророчество”.

“Горноземецът-воин, на ясното слънце дете,

светлината в света ни ще върне – а може би не…

този, който последен загине,

верността си кому ще дари?

В ръцете си той на осмината съдбата държи…”

Водени от пророчеството долноземците, Грегор и Бутс се отправят на път да открият или смъртта си, или решение на всички проблеми. В опасното приключение те са съпровождани от избраните да извършат заедно с тях подвига и единствено времето ще покаже дали воинът ще успее да намери баща си из тунелите на крал Горджър, да спаси приятелите и съюзниците си или ще трябва да се раздели с ценното време…

“Грегор Горноземецът” ми допадна, защото е изтъкана от оптимизъм и поуки. В нея всеки читател може да открие себе си, собствените си страхове и да се отправи на пътешествие към самия себе си, докато следва тийнейджъра Грегор и сестра му Бутс в най-вълнуващото приключение в Долната земя. Неувереното момче, приземило се през пералното помещение в напълно непозната страна, ще трябва да порасне, да открие пътя към себе си, да овладее страховете си и да направи трудни избори. Но всяко предизвикателство, пред което се изправя и всеки приятел, който среща по пътя, му дават безценна подкрепа и урок.

В книгата на Сюзан Колинс ще откриете предателство, приятелство, вярност и клетвопрестъпничество. Чудновати същества и хора ще ви поведат по пътя на “Сивото пророчество”, за да се потопите в Долната земя и да полетите високо на крилете на въображението!

Книгата „Грегор Горноземеца“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта ще имате възможност да я подкрепите, ако и вие искате да полетите високо с Грегор!

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код,

вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.