Имало едно време приказки от селвата

„Приказки от селвата” са написани през 1918 г. от уругвайския писател Орасио Кирога. За да не се чудите що за животно е селвата, веднага ви казвам: това са екваториалните гори в Южна Америка.

Приказките от толкова далечни и непознати земи винаги са ме привличали, а и семплата тъмнозелена корица с ягуара безотказно прикова погледа ми. Така, без особена съпротива, пристъпих в тези тъмни, вечнозелени, гъсти и непроходими приказни гори. Точното място, където човекът да срещне гигантска костенурка и да постави състраданието над глада, а животното да отвърне на доброто с добро.

Там се намира и река, пълна с отровни скатове и всякакви риби, тормозени от безразборния риболов с динамит („Бродът при Ябебири“). Селвата става сцена и на войната на кайманите с речните кораби, която не е само въпрос на оцеляване, но и на чест („Войната на кайманите“).

От приказката за „Чорапите на фламингите” пък ще разберете как тези птици са се сдобили с розовите си крака и дали е препоръчително да бъдеш прекалено суетен. „Сляпата кошута” ще припомни на децата защо трябва да се вслушват в съветите на родителите си, а „Проскубаният папагал” ще ви накара да се засмеете.

В приказките от селвата ще срещнете силен екологичен елемент. Там човекът и животните често се съюзяват срещу разрушаването на природата и постигат успех.

В крайна сметка, отново се убедих, че дори и историите от далечни страни разкриват универсални истини – за приятелството, дадената дума, отмъстителността, опазването на природата от унищожение или колко е важно да сме сплотени срещу врага, за да постигнем успех.

Сигурна съм, че след като свършите с четенето на някоя от приказките на сеньор Кирога, дълго ще разглеждате великолепните илюстрации на Пьотр Багин. Точно това правих аз. Рисунките с лекота предават атмосферата на загадъчните тропически гори и характера на техните необичайни обитатели – смъртоносната гъвкавост на ягуарите, решителността на кайманите и скатовете, суетността на фламингите.

Орасио Кирога (1878 – 1937) издава своите „Приказки от селвата” през 1918 г. Това е шестата поред книга на уругвайския прозаик, поет и драматург, основоположник и признат класик на латиноамериканската литература, един от родоначалниците на магическия реализъм.

Кирога пише тези удивителни истории, докато живее в колиба насред безкрайните тропически гори – селвата, за двете си деца, които възпитава като малки тарзани: учи ги да се катерят по огромните дървета, да стрелят с пушка, да карат кану, да не се страхуват от непроходимата, изпълнена с тайни и опасности джунгла, да опознават екзотичните ѝ обитатели – мудната, но и самоотвержена костенурка, хитрия броненосец, готов на всякакви шеги, самовлюбения папагал, способен на жестоко отмъщение, кайманите, хвърлили се да защитават своята река от посегателствата на човека.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.