Юхан Харстад – писател, драматург, графичен дизайнер

Юхан ХарстадЮхан Харстад е норвежки автор на романи, разкази и пиеси. Работи и като графичен дизайнер. Роден е през 1979 г., живее в Осло.

Първата си книга издава през 2001 г., а през 2005 г. излиза първият му роман, посветен на астронавта Бъз Олдрин. Книгата предлага доста интересен поглед към славата и известността. Тя разказва за Матиас, който решава да бъде не най-добрият в нещо, а вторият по постижения – по примера на Олдрин, който е вторият човек, стъпил на Луната. Решението му да не търси слава и публично внимание влиза в конфликт с факта, че е един от най-добрите певци в страната и талантът му ще остане неоценен.

През 2009 г. книгата е адаптирана като телевизионен сериал.

Харстад е автор и на роман за живота като възрастен на известния в Швеция герой от детската поредица на писателката Гунила Бергстрьом Алфи Аткинс. Романът е повлиян от сериала Туин пийкс на Дейвид Линч и Алфи е отговорен за края на света.

„Дарла“ е публикувана през 2008 г. и е първият му научно-фантастичен/хорър роман. В интервю Харстад признава, че като 11-12-годишно момче е бил фен на хорър историите и с романа отдава почит на научно-фантастичните и хорър филми от 70-те и 80-те години. Романът е отличен с норвежката награда „Браге“ в категорията за детска литература през 2008 г. Наградата се връчва ежегодно в няколко категории, награждават се новоиздадени книги и се счита за едно от най-престижните литератури отличия в Норвегия. (Нейни носители също са Мария Пар и Турюн Лиан.)

Харстад е автор и на книга за норвежката група Motorpsycho и техния албум от 1996 г. Blissard. За голямото значение, което музиката има за него, можем да съдим и от факта, че Talking Heads и шведската група The Cardigans имат важна роля в изграждането на атмосферата съответно в Дарла и Buzz Aldrin, What Happened to You in All the Confusion?.

Освен писател, Харстад е и драматург. През 2008 г. постъпва на работа като щатен драматург в Националния театър на Норвегия и е първият назначен на тази позиция. Докато работи там, Юхан разработва пиеса в две части, Osv. („И т.н.“), публикувана през 2010 г. За нея получава норвежката награда „Ибсен“ през 2014 г., както и нова номинация за наградата „Браге“.

И един интересен факт за финал: в много от пиесите на Харстад известни географски наименования умишлено са изписани погрешно – Washingtin, Mattrhorn. Официално обяснение по темата авторът все още не е предоставил 🙂

„Дарла“ се издава на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС. Тя е и част от кампанията „Клуб за книжни пътешествия“.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bgНие, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.