Вук и Нада: Какво става, когато дядо ти прекали с компютърните игри

Вече сме ви представяли чудесната поредица „Когато малките са големи“ на сръбската писателка Николета Новак, в която местата на деца и възрастни в обичайни житейски ситуации са разменени. Братът и сестрата Вук и Нада са умни, отговорни и послушни. Същото не може да се каже за възрастните в семейството им, които са доста неразумни. Какво имам предвид?

Бащата на децата носи вкъщи нов компютър, а старият отива при бабата и дядото. Отначало те го посрещат с нежелание и стъписване. Нито знаят, нито искат да го използват. Услужливите Вук и Нада набързо обясняват на дядото колко полезен може да е компютърът и скоро той прекарва все по-голяма част от времето си в игра на шах с умната машинка. До степен, че занемарява игрите и разходките с внуците и дори посещенията на любимите си футболни тренировки и мачове на Вук. Ако щете вярвайте, но старецът се превръща в компютърно зомби.

Полезно и разумно ли е това и какво губи дядото, докато виси пред компютъра?

Във „Вук и Нада. Компютърни игри“ (изд. Кибеа) на прицел са компютърните игри и до болка познатото ни вманиачаване на децата във виртуалните приключения. Необичайният подход на Николета Новак за представяне на подходящото и разумно поведение в тази често срещана ситуация ми допадна изключително много. Вместо да назидава и поучава, тя просто показва на малките читатели как изглежда отстрани безконтролното потапяне в света на компютърните игри и какво губи човек когато прекалява с тях.

Илюстрациите са на Алекса Йованович и са отлично допълнение към лекия и четивен стил на Новак, предаден на български от преводачката Русанка Ляпова. В края на книжката ще откриете и две страници за родителите с кратка информация за ползите и вредите от компютърните игри, както и няколко малки съвета как престоят на децата (и възрастните) пред компютъра да остане в разумни рамки.