„Когато малките са големи“: Как Вук и Нада решават житейски казуси

Поредицата „Когато малките са големи“ на Николета Новак (изд. „Кибеа“) е сравнително нова на книжния пазар. Тя проследява различни житейски ситуации от живота на братчето Вук и сестра му Нада. Двете деца са прилежни, подредени, съвестни и съобразителни, но имат един сериозен проблем – заобиколени са от немирни възрастни.

„Вук и Нада. На зъболекар“ разказва как майката на двете деца страда от силен зъбобол. От разговора й с децата става ясно, че обича да си похапва шоколад и не мие зъбите си редовно преди лягане. Но щом става дума за посещение при зъболекаря… Е, реакцията й може би ви е ясна! Вук и Нада ще трябва да убедят майка си да посети зъболекарския кабинет и да се грижи по-добре за своето здраве.

„Вук и Нада. Твърдоглавите приятели“ показва на двете деца как е възможно да се скарат двама най-добри приятели. Главните размирници са баща им и съседът Влада. Един ден мъжете се скарват толкова жестоко, че престават да си говорят. Макар Вук и Нада да са тъжни и да им липсват игрите с чичо Влада, никой от двамата възрастни не иска да направи пръв крачката към помирението. Двете деца ще трябва да открият начин да помогнат на баща си и на приятеля му да разрешат конфликта, развалил дългогодишното им приятелство.

Книгите от поредицата „Когато малките са големи“ представят различни житейски ситуации, в които децата често изпадат. Тук обаче тъкмо малките са на мястото на уравновесените и разумните, които успяват да намерят изход от ситуацията и да помогнат на замесените в нея да открият решение. Историите в книгите са кратички, но приятно поднесени от сръбската писателка Николета Новак. Действието е подсилено от илюстрациите на Алекса Йованович, които показват нагледно как изглежда отстрани караницата между приятели, например.

Освен историята, в края на книгата са поместени странички, насочени към родителите. Те обясняват темата, заложена в книгата (защо е важна; какво трябва да знае родителят; какво да прави/да не прави) и предлагат простички съвети, с чиято помощ възрастният да реагира бързо и да помогне на детето да си изгради адекватна реакция спрямо дадена житейска ситуация.

Преводът на книгите от поредицата е поверен на Русанка Ляпова, а графичното оформление – на Красимира Деспотова. „Когато малките са големи“ ще е полезна на родителите на деца от 2 до 5 г., но вероятно и по-големите ще пожелаят да влязат в ролята на Вук и Нада и да бъдат големи… макар и само докато трае прочита на книжките.

За автора: От най-ранно детство Николета Новак обича три неща – децата, животните и книгите. И до днес те й носят най-голямо удовлетворение, като се допълват и преплитат през целия й живот.

Николета е ветеринар (www.vetnovak.com) и непрекъснато работи с животни. Обича ги всичките – големи, малки, пухкави, безкосмести, диви, гушливи… но специално място в сърцето й заемат собственото й куче Раша и котаракът Мио. Организира семинарите „Синьото куче“ (www.thebluedog.org), за да учи децата как да се държат безопасно с кучетата и ежедневно участва във всевъзможни дейности с дъщерите си Инда и Теса и многобройните им приятели.

В сътрудничество със сръбската издателска къща „Пчелица“ (www.pcelica.rs) осъществява третата си голяма любов – писането. Публикувала е 24 картинни книги, от които трябва задължително да споменем „Да научим повече за животните“ и поредицата „Един ден с животните“, „Горски истории“ и „Кой е възрастният?“. Миналата година излезе и първият й роман за деца „Тъй рече Сид“, в който се разказва за топлото приятелство между няколко деца и един енот.

Николета живее и работи в Белград.

За илюстратора: Алекса Йованович е родена през 1982 г. в Белград и е завършила Факултета по изящни изкуства. Работи като илюстратор на свободна практика в сферата на детските книги, рекламата и киното. Член е на Асоциацията на художниците в Сърбия и носител на различни награди. Няма любим цвят.

Автор: Вал Стоева