Дакелът Джери и нещата от живота

„Мили бате!…: Писма на един дакел“ (изд. „Жанет-45“) на българската писателка Станка Пенчева е една от най-интересните книги в летните ученически списъци. Преживяванията на малкото кученце са описани майсторски и читателят остава с впечатлението, че сякаш Джери е прошепнал на ухото на авторката своята история, а тя само я е записала…

Книгата е оформена като писма от Джери, дакел любопитен и смел, който изучава света и разказва на Мишо за живота на село, и за нещата от живота. Всяка отделна глава потапя читателя в различна ситуация и му помага да учи и размишлява за света, в който живеем днес. Как се появяват продуктите в магазина, кой живее около нас, какво са любовта, смъртта и животът, важно ли е приятелството… Тези и още много теми засяга поетесата и писателка Станка Пенчева в искрените и по детински чисти писма на дакелчето Джери до приятеля му и стопанин Мишо.

Книгата е подходяща както за децата от начален курс, така и за по-малките слушатели. Отделните истории ще позволят на родителите да проведат разговори с децата си за приятелството, страха, смелостта, честността – все важни за изграждането на личността теми. Оформлението и илюстрациите пък са дело на Костадин Костадинов и ще допринесат за още по-приятното преживяване при прочита на приключенията на Джери.

Автор: Вал Стоева