Ужасния Хенри – цар на отмъщенията

Ужасния Хенри, момчето-кошмар за всеки възрастен на когото писателката Франческа Саймън е отредила цяла поредица, е познат вече и на българските деца. Ако забавните разкази за неговите изстъпления са ви станали любими, третата книга от поредицата „Ужасния Хенри отмъщава“ (изд. ПАН) ви очаква.

Книгата съдържа 4 кратки самостоятелни истории в познатия ни стил, придружени с характерните илюстрации на Тони Рос. Общото между тях е, че търпението на великия пакостник е поставено на изпитание, както и уменията му да измисля и осъществява гениални планове за отмъщение.

В едноименната история Хенри отново е подразнен от идеалния си брат Питър, който все успява да се изкара невинен. Какъв план за отмъщение ще роди престъпният мозък на Хенри? В „Хенри и компютърът“ в къщата се появява нов компютър, но на Хенри естествено му е забранено да припарва до него. Отмъщението е особено сладко когато пакостникът е единственият, който знае паролата. Хенри се сблъсква с някои изключителни гадняри като сина на бащиния му шеф („Хенри отива на работа“) и страховитата лелка от училищния стол, която избирателно изяжда само нездравословните храни на учениците („Хенри и демоничната лелка в училищния стол“). Всеки от тях ще бъде наказан за подлото си поведение от изобретателния Хенри.

По традиция Франческа Саймън залага на обичайни ситуации, с които всяко дете се среща в училище или у дома и предлага комичен и ироничен поглед към тях. Отделните истории не са прекалено дълги, имат самостоятелен сюжет и са неизменно забавни за малките читатели. Като прибавим и по-едрия шрифт и присъствието на илюстрации, които да подпомагат четенето, имаме налице всички условия малките читатели да не се откажат и да стигнат до края на книгата. Всичко това прави поредицата за Ужасния Хенри много подходяща за неохотни или неуверени читатели.

Ако съм честна, Ужасния Хенри действително е ужасен, но не по свое желание. Ако се замислите, начинът по който реагира е съвсем логичен. Ако бъдете откровени, ще си спомните, че като деца и вие сте се държали така в сходни ситуации. Което само ни напомня, че децата стават ужасни или идеални главно в резултат на нашите очаквания и отношение към тях. Лошото е, че докато станем възрастни някак сме успели да забравим тази житейска мъдрост. Ужасния Хенри е тук, за да ни я припомни и да ни разсмее.

Ужасния Хенри бе част от “Читателска щафета 5: Патилански приключения”, а „Ужасния Хенри отмъщава“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.

 

Автор: Лора Филипова