Ужасно забавно с Ужасния Хенри

Поредицата на Франческа Саймън за Ужасния Хенри е със статут на бестселър на британския пазар. За Хенри има създаден анимационен ТВ сериал и непоносимият пакостник е сред любимците на британчетата. Малките български читатели също вече могат да се забавляват с неговите премеждия в „Ужасния Хенри” и „Ужасния Хенри забогатява бързо“ (изд. ПАН).

Аз нямах търпение да проверя на какво се дължи звездния му статут. Може би на отвратителния му характер? Защото всяко гадно нещо, за което се сетите, Хенри вече го е правил, забърквал е всяка възможна каша. Не стига това, ами простъпките му се подсилват от контраста с брат му, Идеалния Питър, който е негова противоположност.

Всяка от книгите съдържа по 4 кратки истории, в които малкият разбойник попада в проблемна ситуация (решава да  бъде добър или да забогатее бързо, бяга от къщи, участва в ден на спорта в училище или отива на семейна почивка на къмпинг), решенията на Хенри са елегантно пакостнически, а финалът винаги предизвиква широки усмивки. Заради това имам ужасни подозрения, че Хенри е на път да превземе умовете и на българските деца.

Сигурна съм, че на много от малките читатели ще се сторят познати ситуациите, в които Хенри остава неразбран или е погрешно набеден. Всъщност всяко умно хлапе, което излиза от рамката, определена за него от родители и учители, е един потенциален Ужасен Хенри. На мен героят ми се видя колкото ужасен, толкова и съобразителен, хитър, решителен, отличен психолог, подозрителен към авторитетите и готов да защитава позицията си. Все качества, които изобщо не са ужасни.

Децата са ужасни поради етикетите, които им лепваме и очакванията, които имаме към тях. Нима Киселата Маргарет не е също толкова ужасна, колкото Хенри, че дори и повече? А какво става, когато Хенри решава да бъде добър? Минава доста време преди родителите му да спрат да го обвиняват за всяка беля вкъщи и да хвалят за всяко добро дело идеалния му брат Питър.

Ужасния Хенри не е първото пакостливо хлапе в литературата, което предизвиква читателските симпатии. Струва ми се, че това е и по-дълбоката идея на Франческа Саймън – освен да забавлява, да покаже също, че не би трябвало да искаме от децата си само пълно послушание, благоприличие, конформизъм и строго спазване на рамките.

„Ужасния Хенри” и „Ужасния Хенри забогатява бързо“ са идеални четива за начинаещи и не особено умели читатели, които лесно се отчайват и губят мотивация да довършат започнатата книга. Франческа Саймън елиминира тези проблеми, като пише кратки, завършени, забавни истории за близки на децата ситуации. Интересът на малките читатели се поддържа и от сполучливите илюстрации на Тони Рос, които – в комбинация с текста на Саймън – гарантират удоволствието от четенето. По тези причини книгите за Ужасния Хенри често са препоръчвани за неуверени читатели или такива със затруднения, като дислексия например.

Ужасния Хенри е част от „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

Автор: Лора Филипова