Цвета Белчева в непринудена среща с децата на с. Труд

Децата от с. Труд са редовни участници в гласуването за наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. Част от тях отидоха още по-далеч и станаха посланици на наградата чрез кампанията „Активните бисерчета“. Упоритата им работа за популяризиране на четенето сред техните връстници и приятели им донесе награда „Посещение на български детски писател“ в селото. На 1 декември те с нетърпение посрещнаха Цвета Белчева.

По непринуден, удивителен начин писателката и децата дискутираха темата за тялото, която е в основата на последната книга на Цвета – „Тялото говори“, която разказва за това по забавен и увлекателен начинВ началото на срещата писателката сподели с децата как й е дошла идеята да я напише.

Ето какво сподели Теодор Станев от пети клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Труд:

„Чувството да прочета книгата беше просто уникално. За да ни покаже нагледно как се чува тялото, тя ни раздаде пакетче солети и ни накара да допрем глава до съседчето си, докато хрупаме. Така всеки чуваше звука от хрупането, което извършват зъбите. Точно така й била дошла една от идеите за книгата: авторката се е зачудила как мозъкът издържа на този шум. Книгата е много интересна и отговаря на въпроси, които сме си (или дори не сме си) задавали, а картините в нея са много забавни и интересно илюстрирани.“

Библиотекарката към НЧ „Светлина – 1929 г.“ в селото Светла Божилова също разказва своите впечатления:

„Почетохме малко, поговорихме и останахме удовлетворени и с много приятно чувство от споделеното! Децата споделяха свои впечатления, препоръчаха я и на свои съученици и приятели. Изразите, които дочух, бяха: „ Много е яка!” или , „Взех я, защото не можех да откажа на леля Светла. Исках просто да я разгледам, а тя се оказа много забавна. Даде ми отговор на толкова въпроси.”.“

По време на непринудената среща децата се чувстваха свободни да зададат своите въпроси. Накрая те изпратиха Цвета Белчева с ръчно изработени подаръци от ателието по плъсти „Приказки за доброто” с Кристина Върбанова и ателието за „Коледни картички” с Емилия Крантова.