„Тялото говори“, а децата го слушат

Цвета Белчева е автор на 2 книги с уютни и забавни истории за малчугани – „Аз искам да бъда… 7 истории за приятелството и други важни неща“ и „Аз искам да бъда… 2„. Третата й книга дойде като малка изненада за мен. С „Тялото говори“ Цвета не разказва приказки, а иска да запознае децата с човешкото тяло и неговите по-важните органи и системи по начин, който да ги заинтригува и да не ги отегчава. При това без помощници като учебници, телефони или други електронни джаджи. Всичко от което читателите имат нужда, е намиращото се в горната част на главите им, чието използване напоследък май не е много популярно.

Неин партньор в задачата са илюстраторките Радостина Пенева („виновна“ за илюстрирането и на предишните й 2 книги) и Мариела Вачкова. „Тялото говори“ е под формат на тетрадка по биология на Михаил Л. Атанасов. На нейните страници Мишо се отправя на интересна и образователна туристическа обиколка с 11 спирки от рода на „Мозък“, „Стомах“, „Бели дробове“, „Пикочен мехур“, „Вестибуларен апарат, „Гласни струни“ и т.н. Много находчиво Цвета Белчева използва гласовете на отделните органи и ги забърква в разговори с Мишо и помежду им. Диалозите са свежи, забавни, а ситуациите са близки до читателите. В резултат вниманието им е приковано и те неусетно възприемат основна информация за устройството и работата на човешкото тяло, за здравословните и нездравословните храни и начин на живот.

След всяка спирка се намира рубриката „Знаете ли, че…“, която съдържа забавни факти – защо се изчервяваме, колко литра въздух вдишваме за 24 часа или колко калории изгаряме докато учим или четем. Аз се забавлявах искрено на спирка „Гласни струни“, когато след концертното изпълнение органите описваха чувствата си с превърнали се в клишета изрази: „вложи цялото си сърце“ (Сърцето), „целият плувнах в пот“ (Челото), „бях се свил от притеснение“ (Стомахът).

В края на книгата Цвета Белчева споделя, че идеята й хрумнала от собствените й деца, а увереност, че е на прав път получила и от отзивите на други малчугани. В случая мнението на екипа ни съвпада с това на децата. Материалът, който децата обичайно учат в училище и който за голяма част от тях звучи скучно и неразбираемо, в „Тялото говори“ е представен забавно и достъпно, а книгата е подходяща за деца между 7 и 11 години. Цвета е помислила и за читателите, които имат лека или средна форма на дислексия – в книгата е използван шрифта на Кристина Костова Adys, специално създаден за тях.

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.