Трима български творци са сред номинираните за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“

Писателката Юлия Спиридонова и художниците Ясен Гюзелев и Стела Драйс са българите, номинирани за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2023.

На 21 октомври 2022 г. журито от Шведския съвет по изкуствата представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2023 година. В него намират място 251 кандидати от 64 държави на 6 континента.

“Децата и младите хора трябва да имат достъп до литература, която им дава перспективи за света и другите култури. Списъкът с номинациите предлага фантастично изобилие, качество и разнообразие”, казва председателят на журито Буел Вестин.

Номинациите от българска страна се правят от фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година, когато излъчи и първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова и художникът Любен Зидаров.

Пълният списък с номинации може да бъде видян тук.

Лауреатът на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен на 7 март 2023 г.

Номинациите за наградата са златна мина за съвременна международна детско-юношеска литература и се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън, Мег Рософ, Хина Бек.