Месец на европейските разказвачи: Конрад или Детето от консервената кутия

Берти Бартолоти е супер странна птица: гримира се в ярки цветове, облича се абсолютно наопаки (със заешки кожух през лятото и с искрящи дрехи) и е ужасна домакиня. Има слабост към покупките с талони за намаления и тъче най-прекрасните килими в цялата страна. Тя си има стари и млади дни, а два пъти седмично общува с аптекаря Егон. С две думи: ШАНТАВА ЖЕНА!

Сравнително нормалният ден на г-жа Бартолоти се обърква съвсем, когато получава огромен кашон. Той не е пълен с прибори, кабърчета или с телешко варено, а съдържа огромна консервна кутия, пълна с…инстантно дете! Изненадата на Бертилайн е пълна, щом детето проговаря и се превръща в здраво, русокосо и синеоко седемгодишно момченце. Каква каша!

Конрад Бартолоти е произведен във фабрика. Той е свръхинтелигентен, невероятно възпитан и съдържа всички качества, за които един родител може да си мечтае. Стига родителят да не е г-жа Бартолоти J Напълно объркана от обрата на нещата, жената трябва да преосмисли навиците си, действията си и дори бюджета си. Към картинката се добавя и г-н Егон – пълна противоположност на Берти, който желае да бъде баща на Конрад. Смешните ситуации, в които и тримата изпадат както вкъщи, така и при тръгването на Конрад на училище, предизвикват силни болки в корема от смях!

Докато Конрад се старае да балансира между навиците на г-жа Бартолоти, напътствията на г-н Егон и всичко, научено във фабриката за деца, той неусетно си намира истинска приятелка – Кити. Тя е умна и много харесва момчето, та даже май се влюбва в него така, както само седемгодишните госпожици могат да се влюбят.

За нещастие, идилията на героите е развалена от писмо от фабриката: Конрад е изпратен на г-жа Бартолоти по грешка и трябва да бъде върнат обратно! Може ли едно дете, макар и произведено във фабрика, да бъде размятвано по подобен начин? Могат ли приятелството и обичта, които е събудила появата на Конрад, да допуснат той да бъде предаден на някакъв си Нинберт или Нанберт в небесносиня униформа? В никакъв случай!

Берти, Егон и Кити измислят пъклен план да надхитрят служителите на фабриката за деца. Те трябва да скрият Конрад и да го превърнат в ужасно, палаво и невъзпитано дете, каквото никой родител не би пожелал. Но лесно ли е да се бориш с методите на отдел „Довършителен“? Хмм, Кристине Ньостлингер го е разказала най-добре.

Често родителите си съставят списъци какво трябва да бъде детето им: умно, красиво, интелигентно, възпитано, да не пречи, да не разпитва много-много, да се храни под час, да не възразява… Все изисквания, които всяка плюшена играчка е в състояние да изпълни, но дете – едва ли. А и нужно ли е? Послушанието и прекалената дисциплина не превръщат ли онези живи, будни и любопитни същества – децата, в роботи без чувства и без душа?

Мили родители, тази книга ще се хареса на децата ви заради смешките. Но освен детска, тя е и забавно четиво за родителите, които трябва да погледнат своето дете, да хвърлят поглед на списъка си с изисквания към него и да решат какво искат: робот или НАЙ-ЩАСТЛИВОТО, ВЕСЕЛО И ЛЮБОЗНАТЕЛНО (МАКАР И ПОНЯКОГА ПАЛАВО) ДЕТЕ НА СВЕТА!

Автор: Вал Стоева