Фондация „Детски книги“ е номиниращата организация от България за Astrid Lindgren Memorial Award 2017

На свое заседание днес журито на престижната награда за детско-юношеска литература Astrid Lindgren Memorial Award (Възпоменателна награда „Астрид Линдгрен”) определи фондация „Детски книги“ за номинираща организация от България за 2017 година.

„Във фондация „Детски книги“ смятаме, че съвременната българска детска литература трябва да заеме полагащото й се място не само у нас, но и в световната детско-юношеска литература. Кандидатстването за номиниращ орган от България за Astrid Lindgren Memorial Award е поредната ни стъпка в тази посока, след като в началото на годината изпратихме нови български детски книги за попълване на фонда на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, а две от тях бяха включени в престижния каталог „White Ravens“, коментира Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

111 номиниращи органи от цял свят, сред които няма български, предложиха своите кандидати за отличие през 2016 г.

Възпоменателната наградата „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата награда в областта на детско-юношеската литература. Целта й е да повишава интереса към детско-юношеската литература, а в основите ѝ е залегнала конвенцията на ООН за правата на детето. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и огранизации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а победителят получава 5 млн. шведски крони (приблизително 500 000 евро). Сред допустимите кандидатури са писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността. Сред досегашните носители са Филип Пулман, Морис Сендак, Катрин Патерсън и Шон Тан.