Събота в Невидимия свят

Добрата биография разказва за ценностите и постиженията на знайни и незнайни личности. Чудесната биография показва лицата зад публичния образ – героите с все привичките, странностите и мечтите им. Пример за чудесни биографии дават поредиците „Малки хора, големи мечти“ и „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ на изд. „Timelines“. Когато преди години ги прелиствахме, си пожелахме подобен проект и за талантливите българи – биографии, написани на лек и жив език, с рой любопитни подробности и интересни илюстрации, допълващи текста.

Днес проектът е вече факт. „История на изкуството за деца“ среща читателите с именити художници, родени и творили в България. След като научихме най-важното „За Майстора на цветовете“, е време да се потопим „В Невидимия свят с Иван Милев“ – второ заглавие в каталога на „Книги за любители“, чието представяне, при това, ще се състои съвсем скоро. На 29. октомври (събота) в „Espace PORT A“ ще се проведат две премиери – за деца с придружители и за възрастни. От 16:00 ч. малките читатели ще се запознаят с живота на Иван Милев и ще рисуват, вдъхновени от неговите платна. От 18:00 ч. големите ще послушат откъси от книгата и ще обсъдят кой да бъде следващият художник в поредицата.

За вдъхновения: Ателие по книгата „Майсторът на цветовете“ в Литературния кът на „Пловдив чете“ 2022. Снимката е на Ванеса Попова.

На премиерата ще бъдат раздадени и всички предварително поръчани екземпляри от „В Невидимия свят с Иван Милев“ – още една причина да очаквате събитието с нетърпение. Все още има как да станете част от създаването на книгата – поръчайте я предварително от този адрес и изберете опцията „Pickup in-person“, за да я получите на премиерата, без да заплащате за доставка.

Ако книгата ви мотивира да научите повече за човека и художника Иван Милев, съветваме ви да обърнете внимание и на шедьовъра на изд. „Методиеви книги“. В луксозното двуезично и голямоформатно издание са включени 80 от най-изящните картини на Милев, както и спомени и бележки на негови съвременници. Подборът е направен от директорите на Софийска градска художествена галерия и Художествената галерия в Казанлък, а качественият печат допринася за магичното усещане, с което свързваме твореца.

Корицата на двуезичното издание с творби на И. Милев. Картината е „Ахинора“.

Как изглежда книгата от Казанлъшката художествена галерия? – https://www.facebook.com/watch/?v=535334021449216

А какво да очаквате тази събота? – https://www.facebook.com/amateurs.books/videos/1230754507709088

Кои са художниците, за които копнеете да четете на децата си? Посетете и споделете –  https://www.facebook.com/events/448451490721595/448451494054928/