Любен Зидаров и Юлия Спиридонова са номинирани за наградата „Астрид Линдгрен“ 2017

По време на Панаира на книгата във Франкфурт журито на Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен“ обяви списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2017 година. Сред 226-те кандидати от 60 страни са включени писателката Юлия Спиридонова-Юлка и илюстраторът Любен Зидаров. Номинациите от българска страна се правят от фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година.

„За нас бе много важно български писатели и илюстратори на детски книги да присъстват сред номинираните за една от най-престижните награди за детско-юношеска литература в света“, казва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Зидаров и Спиридонова са първите български номинации за наградата от учредяването й през 2003 година от Шведския съвет по изкуствата.

„Нямахме никакви колебания в решението да номинираме Любен Зидаров при илюстраторите, заради дългогодишната му работа и безспорни постижения при илюстрирането на детски книги.

Юлия Спиридонова – Юлка пък е един от най-обичаните писатели от подрастващите български читатели. Творчеството й включва творби за деца от всички възрасти, написани с разбиране на детската душа, чувство за хумор и без притеснение от тежки теми като развод, наркотици, училищен тормоз.“ допълва Валентина Стоева, председател на съвета на фондация „Детски книги“.

По традиция носителят на наградата „Астрид Линдгрен“ за 2017 година ще бъде обявен в пряко включване по време на Панаира на детската книга в Болоня в началото на април следващата година. Лауреат на наградата за 2016 година е писателката Мег Рософ.