Стражи на историята: Битка за империята

Освен Пърси Джаксън (поредица „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“), Софи и Джош Нюман („Тайните на безсмъртния Никола Фламел“) и Дан и Ейми Кахил („39 ключа“), напоследък си падам по още един герой – Джейк Жоунс. Той е много симпатичен четиринайсетгодишен младеж, който умее да пътува из кътчетата на историята и да се разправя с ужасни злодеи. Джейк открива съвсем случайно, че родителите му са стражи на историята, а той самият е ромбовидец и владее пътесилата. Стражите на историята, а в това число и момчето, защитават отминалите събития от опитите на злодеите като принц Зелд и подчинените му да унищожат миналото и всички постижения на човешката цивилизация.

В нощта, когато Джейк става причина стражите да бъдат разкрити и пратката с безценен атомиум – открадната, момчето и приятелите му Нейтън и Чарли са на мисия в Швеция. Те трябва да се срещнат с Каспар Исаксен – шишко от древна фамилия, натоварена и с производството на специално вещество, пренасящо стражите назад в историята. За нещастие, момчетата са нападнати по време на оперно изпълнение, а Каспар едва не загива. Обвиненията му, че Джейк е предател, засядат в сърцето на младия страж и го карат да се чувства незначителен и много виновен.

При завръщането в Точка нула нещата не стават по-розови. Любимата на Джейк – Топаз – изпраща специално меслитово съобщение, водещо в 27 г., а младият страж е наказан да не вземе участие в мисията. Към остров Вулкано се отправят Чарли с папагала си, Нейтън Уайлдър и Юпитъс Коул.

За нещастие мисията претърпява ураганен провал, Юпитъс е ранен, а единственият им атомиум попада в окото на бурята. За да се върнат обратно, стражите се нуждаят от помощ и единствените одобрени пътешественици са леля Роуз и Джейк.

Събитията в 27 г. след Христа са динамични и много опасни. Злата и кръвожадна Агата Зелд – майка на Топаз и безмилостния Леопардо – замисля грандиозно унищожение на света. За да я спрат, стражите на историята трябва да открият какво крои злосторницата и как възнамерява да завземе цялата власт над света. Дългото пътуване от Херкулан до Рим и бягството от вилата на Агата се осъществяват с помощта на Луций Тит – млад воин, съперник по хубост на Нейтън и любим на Топаз.

Кръвожадни лешояди, император – актьор и Циркус Максимус, гарнирани с болни амбиции и предателство са само част от пречките, поставени  пред стражите на историята. Трите момчета и Топаз попадат във вихъра на лудостта, предизвикана от Агата Зелд. Желанието й да управлява цялата вселена е в състояние да убие всичко, което се изпречи на пътя й – дори собствените й деца. А младите стражи са разединени и само чудо може да предотврати кървавата трагедия, която Хидрата подготвя.

Джейк Жоунс, воден от желанието си да поправи гафовете, застрашава не само живота на приятелите си, но и своя собствен. И единствено желанието му да служи достойно го води смело напред, към лешоядите на Агата и към разрешението на заплетената загадка.

Ревю за първата част от поредицата – „Стражи на историята: Битка за империята“, ще откриете тук. Не пропускайте да разгледате и други подобни книги в нашия пътеводител и непременно се включете в инициативата на изд. Егмонт – „Приключения с (НЕ)задължителни книги“!

Автор: Вал Стоева