Поредица „Никола Фламел“: Алхимикът

Харесвам книгите с разни митични същества, свръхчовеци и обикновени хора, открили своите специални способности, но… честно казано, покрай детските книги отдавна не бях чела нещо такова. „Алхимикът“ на Майкъл Скот ме грабна като заглавие (не защото напомня за Пауло Коелю!) заради обещанието, че ще науча част от тайните на безсмъртния Никола Фламел. Може и да сте чували това име, свързано с тайните на философския камък и еликсира на живота, чрез който прочутият алхимик живее и до днес…  Дали мосю Фламел е усвоил тези търсени от всички тайни, не искам да гадая, но определено книгата ме спечели. Още от корицата 🙂

В най-общи линии, двамата близнаци Джош и Софи, работещи в книжарница и кафене в Сан Франциско, изобщо не подозират, че работодателят на Джош – книжарят Ник Флеминг, е специален човек. Докато не се появява гадният д-р Джон Дий, съюзник на Тъмните древни, съпровождан от Големи – глинени хора, командвани от могъщ магьосник като самия Дий.

За минути всичко в книжарницата става на пух и прах, хвърчат магически искри с мириса на мента и развалени яйца, а най-накрая гаднярът побеждава, тръгвайки си с най-ценните „притежания“ на Ник (Никола Фламел) – древната тайнствена книга на Авраам Мага и съпругата му Пернел.

Е, няма как всичко да е чак толкова отвратително, разбира се. По време на схватката, Джош успява да откъсне най-важните две страници от древния ръкопис, които ще попречат на Дий и господарите му да унищожат човешката раса и да върнат Древната раса на земята. Страхотно, нали? Но заради тези две страници започва най-голямото изпитание в живота на близнаците.

Преследвани от плъхове, командвани от Джон Дий, децата и Никола се скриват при Девицата-воин Скатах, митологичен образ на повече от 2000 години, живееща тайно в Сан Франциско. И ако смятате, че само тя от древните е останала на земята, почакайте да се запознаете с Мориган, Бастет и Триликата богиня Хеката. В осеяния си с премеждия път децата преживяват нападението на смъртоносните врани на Мориган, укриват се в световното дърво Игдразил, дом на 10 000-годишната Хеката, и разбират, че са споменати в древно пророчество.

За да имат шанс близнаците да оцелеят, Никола убеждава Хеката да „пробуди“ магическите способности на двете деца, притежаващи най-чистите аури от сребро и злато. Но нищо хубаво не може да е само такова. Докато Софи се пробужда за нов магически живот, лошите герои Мориган, Бастет и Дий нападат царството на Хеката. Дори нейните верни воини, хората-глигани Торк Алта, не успяват да отблъснат нападателите.

Когато един свят си отива, когато воюват могъщи магьосници, когато две деца, споменати в древно пророчество, са в опасност – какъв е единственият възможен ход? Докато се чудите, послушайте безплътния дух, изпратен на Никола Фламел от съпругата му Пернел, за да разберете накъде да се отправите… Към Вещицата от Ендор!

Некромантия, ходещи скелети, знание, трупано хиляди години, лей-портали и затворът Алкатраз, преплетени в напрегната битка на живот и смърт за две страници от древно пророчество и за две деца, способни да унищожат света… Всичко го има в тази книга! А най-хубавото е, че е поредица и нямам търпение да подхвана следващата част 🙂