Това съм аз, Луси: Щуро лято

Поредицата “Това съм аз, Луси!” ме изпълваше със смесени чувства. До онзи ден, когато реших все пак да разбера защо книга, фрашкана с модни истерични пристъпи и възклицания ОМГ може да запали по четенето всяка средностатистическа тийнейджърка.

Да си призная, първоначалните ми сблъсъци с книгите за Луси Джесика Хартли включваха бърз преглед на 2-3 страници, при който винаги попадах на модни съвети или тийн-жаргон, който не ми е от любимите чужди езици. Бях предубедена и ужасена, че момичетата четат такава боза до момента, в който собствената ми дъщеря не хвана книжката за НДПЗ (най-добри приятелки завинаги :)) и не я прочете за 2 часа. Тогава усетих, че има нещо гнило и реших да се срещна с Луси – този път както подобава.

Оказа се, че поредицата е мега яка. В нея ще откриете най-често срещаните терзания на една тринайсетгодишна тийнейджърка, както и редица любопитни идеи как да се справите с трудностите в живота на големи момичета. Луси и приятелките й Тилда и Джулс ще успеят да ви пленят и да ви дадат някои супер бетониращи съвети като как да се издокарам подобаващо, какво да правя, ако това готино момче ме заговори и как да се отърва от ужасните прозевателни идеи на господин Ван дер Супер досадник.

Книгата “Щуро лято” разказва за вълненията на Луси около тринайсетия й рожден ден и около предстоящата почивка с най-добрите й приятелки. Щастието на момичето е помрачено от факта, че баща й и майка й са се разделили наскоро и за първи път Луси ще е на море без щурия си баща. От друга страна пък ще е с Тилда и Джулс и трите ще участват в конкурса за танци на списание “Хей, момичета”.

Тийнейджърките преживяват редица шантави преживявания, преминаващи от супер яко до турбо ужасно: ходят на гадни исторически разходки, въоръжени с грозни и немодни дъждобрани и същевременно се запознават с цяла тайфа страхотни сърфисти. Луси дори попада на мега-турбо-готиния Джак, с когото успяват да говорят на сърф език.

До конкурса остават броени дни, а дори смелата Луси успява да се разколебае и обезкуражи. Как ще премине състезанието и възможно ли е нещата да се гледат от друга страна, ще разберете от книгата. Аз пък поднасям извиненията си на авторката Кели Маккейн за неоснователното подценяване и пренебрежение на страхотните книжки от моя страна.

Поредицата “Това съм аз, Луси!” е подходяща за всяка млада госпожица, преминаваща през сложната възраст на пубертета. В книгите за тийнейджърката и нейните приятелки авторката умело е скрила идеите за значимостта на приятелството, за трудните моменти, през които всеки преминава и за изхода от неловките ситуации, който винаги може да бъде намерен, стига да го потърсиш…

Автор: Вал Стоева