Летни приключения с (НЕ)задължителни книги: Бурята започва

Джейк Жоунс е на четиринайсет, живее в Лондон, а родителите му притежават най-смотания магазин за бани в Англия. Оставен сам заради поредното изложение, на което родителите му присъстват, Джейк се старае да се спаси от ужасната буря, извила се над английската столица. И тогава пред него се появяват Норланд и Юпитъс Коул с новината: РОДИТЕЛИТЕ МУ СА ИЗЧЕЗНАЛИ! В историята! В 1506-та!

Необичайното преживяване за Джейк започва като препускане със скоростно влакче: заведен е в Бюрото в Лондон, оказва се „ромбовидец“ и се налага да отплава назад във времето, за да се спаси. Непохватните му родители се оказват агенти първа класа, а дори леля му Роуз е замесена в шантавата история за Стражите на историята.

За щастие или не, всичко, което Джейк научава, се оказва истина. Организация на Стражите на историята съществува, за да защитава миналото и да не допуска неговата промяна. Родителите му наистина са нейни членове, изчезнали на опасна мисия във Венеция през 1506-та година, а починалият му брат Филип също е бил страж. Водопадът от информация и новите преживявания (пътуване във времето, в различни епохи с доста странни спътници) могат да погълнат Джейк, ако той не е толкова силно решен да открие Алън и Мириам Жоунс.

В пътешествието през времето момчето е подкрепяно от Топаз Сен Оноре (убийствена красавица с невероятен ум), Нейтън Уайлдър (суетата е втората му природа, но пък е изключително смел) и Чарли Чивърли (на четиринайсет, а прилича на стар професор с готварски умения). Четиримата се отправят на спасителна мисия от Точка Нула в Мон Сен Мишел към Венеция през 1506-та.

Всъщност, зад изчезването на родителите Жоунс стои злият принц Зелд. Решен да унищожи историята и да спре развитието на цивилизацията, принцът събира зловеща армия от отвратително жестоки личности, способни да убиват, лъжат и разрушават. Вероятно той е причина за провала на Алън и Мириам, както и за изчезването на Филип преди три години. За да помогне на семейството си, Джейк се скрива на кораба, с който Топаз, Нейтън и Чарли отплават към Венеция с помощта на атомиум. Безразсъдната постъпка на момчето е в състояние да провали всичко, но в борбата със злото всяка помощ се оказва необходима.

Изчезнали архитекти. Среща на върха на Суперия, Мина Шлиц и зловещият лабиринт на Зелд. Независимо какво е намислил Черният принц, Джейк и приятелите му имат само 4 дни да спрат апокалипсиса…

„Стражи на историята: Бурята започва“ е много завладяваща и се чете доста бързо. Умело вплетените исторически нишки и появата на първата любов у Джейк допълват сюжета, превръщайки го в балансирано четиво и за любителите на историята, и за приключенците, готови на всичко за своята дама. С нетърпение захващам част втора на поредицата и се надявам, че първата книга ще ви допадне точно толкова, колкото и на мен!

Автор: Вал Стоева