Стани хонтолул – изживей своята приказка от два свята

„Приказка от два свята“ (изд. Game Tale) е четвъртата книга-игра на Никола Райков, когото вече познаваме от книгите-игри за малкото таласъмче и добросъците. Новите моменти са включването на елементи от настолна игра и луксозната кутия, в която, освен книгата, влизат карта на приключението, кутийка с карти с вълшебни предмети и изтриваем маркер. Изданието е с обичайното високо качество – голям формат, твърди корици, шито книжно тяло. Илюстрациите, както и при „Добросъците“, са на Мая Бочева.

Този път главният герой (т.е. ТИ) е хонтолулче. Хотолулите са дребни безопашати космати същества с джобче на корема, които живеят на Та-вана и никога не напускат пределите му. Извън него е светът на сенките, обвит в легенди за изчезналите Човеци и всякакви други страховити същества.

За да започне което и да е приключение, е необходим само герой с неутолимо любопитство, което го кара да покаже муцуна извън добре познатия дом и да тръгне да изследва света. Точно това предлага и „Приказка от два свята“. Скритите в кутията карта на приключението, маркер и кутийка с карти правят приказното пътешествие по-лесно. Този нов начин на игра определено е много удобен за ориентация в света на сенките, следене на напредъка и наличните вълшебни предмети. В началото Никола е включил подробни обяснения за читателите как се играе играта, а в края е добавил полезни указания как да направят пауза и как да се погрижат за комплекта след финала.

Сега вече сте готови за четене и приключения и няма да останете разочаровани. Хонтолулчето има доволно количество локации, които да изследва (скални дупки, тайнствена яма, вековно дърво, разрушен хамбар и т.н.), а го очакват и срещи с какви ли не странни същества (бял каменолап, мосю Тара дьо Ла Лиеж, съскач). В хода на играта можете да откривате скрити локации и дори да създавате своя такава.

Текстът се чете гладко и Никола Райков определно е развил разказваческите си умения, а характерното му чувство за хумор не се е загубило. Ще го откриете не само в по детски учудения и свеж поглед на хонтолулчето към непознатия свят (тревата му изглежда като косми, космалаци и космища), но и в закачките с вълшебните предмети (обърнете внимание на меча с хилядата остриета).

Тъй като четох и играх книгата заедно с децата си, ще споделя един съвет. Ако и вие разполагате с повече от 1 дете, не е лошо още в началото да разпределите задачите по приключенстването. Хотолулчетата у дома получиха следните мисии: 7-годишната Мая отговаряше за надписването на картата на приключението и съхранението на вълшебните карти, а 11-годишният Петър беше главен четец.

Освен много забавление и приятно прекарано време за/с децата, „Приказка от два свята“ дава и образователни възможности. Например, мъниците, които наскоро са научили да изписват цифрите, с подчертано удоволствие се заемат с писането върху картата на приключението. Там присъстват и много двуцифрени числа, затова използвайте момента да им ги обясните. След като така и така разполагате с карта, можете да ги запознаете и с посоките на света. Или пък какво представляват билките, които намирате по пътя, и каква е разликата между отвара и отрова (хонтолулчето също не е съвсем наясно).

Докато проучвате света на сенките ще срещнете добре познати същества, които обаче са наречени със забавни описателни имена (бяла пръчкоуста, дългоезичник, осмоок клечконосец). Възползвайте се от възможостта да поиграете на отгатване, като предизвикате децата да познаят за кое животно става въпрос (по-малките ще бъдат улеснени от илюстрациите). А следващият път когато видите някое от тези същества у дома, в парка или в гората, не пропускайте да им припомните, че вече ги познавате от книгата-игра.

При четенето на повече от едно деца те неминуемо ще развият и някои много полезни социални умения. Факт е, че най-често малките приключенци не са на едно мнение накъде и как да продължат с играта. Ако удържите да не влизате в ролята на арбитър, ще им се наложи да се аргументират един пред друг за избора си и да преговарят помежду си, докато стигнат до компромисно решение.

След неколкократно изиграване у дома единодушно решихме, че се е получило отлично съчетание на книга с настолна игра. Лично на мен в момента ми е трудно да се сетя за по-подходящ и смислен подарък за дете на възраст от 6 до 10 години.

Автор: Лора Филипова