„Добросъците“ приканват малки и големи на вълнуващо пътешествие

„В домовете ни живеят малки добросъци. Скрити във фотьойлите, под килимите или пък в електрическите крушки. Зад диваните, сред детските играчки и под спалнята – техният свят е напълно различен от този на странните Големи Човеци. Тази книга е за тях!“

Така започва приказката-игра „Добросъците“ (фондация „Таласъмче“) измислена от Никола Райков и нарисувана от Мая Бочева-Уики. Тя примамва малкия читател още с пъстрата корица, печели вниманието му с първата страница и грабва сърцето му с интересния сюжет и множеството варианти за игра. Но какво все пак са добросъците?

Главните герои са фотьойльонката Фифита, прахоядът Смук-смук и електрушката Жужка.

Фифита живее във фотьойл, обича да пее и танцува, има усет за мода и обожава да се къпе в чашите с вода, оставени вечер на масата. 

Смук-смук живее под килима и с радост похапва трохи и прах. Затова е и леко пълничък, но килограмите изобщо не се отразяват на желанието му да си разчисти сметките с онзи, който краде всяка прашинка под носа му.

Жужка пък има много и все шарени крилца, носи бирена капачка вместо шапка, мечтае да си построи ракета, а мисълта й тече толкова бързо, че думите не успяват да я настигнат и излизат от устата й в доста разбъркан ред.

Тримата герои се срещат неочаквано и решават заедно да разплетат загадката на липсващите фотьойльонски чаши, изчезналия прахоляк и светнатите лампи. По какви пътища ще минат, за да постигнат целта си и на какви чудатости ще се натъкнат, решава единствено читателят!

Приказките-игри имат няколко предимства пред останалите истории:

  • Развиват логическото мислене и паметта. Трябва не само да избереш логично продължение на историята, което пасва на твоя вкус, но и да помниш какво се е случило до момента.
  • Стимулират въображението по неподражаем начин. Децата могат да гадаят какво ще се случи в приказката, но авторът ще развихри въображението им чрез различните посоки, в които поемат героите и с възможността децата да си изфантазират съвсем друго развитие на сюжета.
  • Предлагат различен прочит всеки път. Колкото и пъти да разгърнете книгата-игра, все можете да свърнете в някой друг ръкав на историята, съчинена от автора и така да си гарантирате неочаквани и вълнуващи преживявания.

„Добросъците“ е още една от успешните книги на Никола Райков, който се е заел да създава не просто фентъзи книги, а фентъзи книги-игри за деца от 4 до 9 г. – феномен, който май не се среща в друга страна по света. Приказката-игра продължава успешната традиция на „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, но тук илюстрациите са дело само на един илюстратор – Мая Бочева.

На пъстрите страници ще откриете дори жморчета, луминьони, вещунгери и щървълъци, а почитателите на мотовете ще са приятно изненадани да проследят срещата на пухкавите герои на Радостина Николова с Фифита, Смук-смук и Жужка. За да бъде още по-полезна книгата, авторът е заложил и записването на различни срички, които ще се превърнат в думи и ще определят пътя на героите. Краят на книгата пък (всеки от краищата, всъщност) е чудесен и ни напомня, че в света на фантазията няма невъзможни неща!

„Добросъците“ е книга с мисия – по идея на автора тя достигна до деца в болнични отделения в страната. Номинирана е и за вторите годишни награди „Перото“. А ето и другите творби на Никола Райков, за които можете да научите от нашите ревюта или да разгледате свободно в сайта prikazka-igra.com:

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.