Животът е низ от добри и лоши дни

Мелина Маркета вече е позната на българските читатели с книгата си „Спасяването на Франческа“, разказваща за обърканата ситуация, в която изпада смелата и духовита героиня при преместването си в ново училище и внезапните семейни проблеми. За щастие издателство „Милениум“  не спря дотам, а ни зарадва с още една нейна книга – „Добри дни, лоши дни“, която по-широко погледнато може да се приеме за продължение на първата, тъй като отново ни среща с познати герои. Този път обаче Франческа е второстепенен герой, а фокусът е върху Томас (и неговото доста объркано семейство Финч-Макий) и приятелката й Тара Финке. Една от нашите „Бели врани“ (или четящ и пишещ тийнейджър) – Димитър Койчев, споделя своите впечатления от книгата.

21-годишният Томас е човек, който мрази света и е забравил изцяло своето семейство и приятели. Това, което го крепи жив е любовта му към музиката и тревата и скръбта по ученическата му любов. Един ден обаче се случва така, че неговите съквартиранти изчезват, той се събужда в болница и е принуден да се изнесе при леля си Джорджи.

Джорджи е жена, изцяло обзета от своите приятели и единственото й желание е да събере разпадналото си семейство (Финч-Макий) отново под един покрив. Но Джоржи крие тайна, която може да преобърне историята на сто и осемдесет градуса, и лошото да стане добро.

Изгубено и отново намерено

След като Том се премества в дома на леля си, той разбира, че хората, с които е делил квартира в продължение на година, са му оставили всичките си дългове, които се налага той да плати. Това го води в местния пъб – там, където баба му и дядо му са се запознали, там, където той е прекарал най-хубавите си тийнейджърски години, и там, където за последно е видял приятелите си, сред които е и голямата му любов.

Измамите и кражбите на бившите му съквартиранти го връщат към спомените. В нощното заведение отново среща хората, с които е споделял най-добрите дни през своя живот, а сега трябва да дели и най-лошите. Или поне докато не изплати дълга на собственика на пъба.

До какво може да доведе срещата на Том със старите му приятели? Дали тази среща ще промени Томас и ще успее да го отърве от омразата и самосъжалението? И дали ще успее той да върне в живота си ценните хора от миналото си?

Старата любов ръжда не хваща

Тара Финке – красива, умна, забавна и жертвоготовна. Тара е голямата любов на Томас. След няколко бурни нощи на тавана на леля Джорджи двете деца се влюбват лудо, но се случва нещо, което променя Томас изцяло и го превръща от доброто в лошото момче. Една смърт, много алкохол и сълзи пречупват момчето и успяват да разбият света му на малки парченца.

Дали обаче е възможно Том да събере парчетата и да оправи своя живот? Дали леля Джорджи ще успее да събере семейството си отново под един покрив? Възможно ли е семейство Финч-Макий отново да е щастливо?

„Добри дни, лоши дни“ на Мелина Маркета е книга, пълна с тъга, радост, любов и забавление. Книга за истинския живот с лошите и добрите дни в него.

Автор: Димитър Койчев