Диляна Димова: „Книгите са богатство“

След участието на г-жа Дани Първанова – учител в СОУ „Любен Каравелов“ – Димитровград, получихме писмо за участие в нашия конкурс от още един учител. Отново в ОУ „Любен Каравелов“, но този път в град Попово…

С удоволствие ви представяме писмото на г-жа Диляна Димова и нейните идеи за насърчаване на четенето сред децата:

Клуб  „Аз обичам да чета“

Какъв е този клуб ли? Клуб на деца. Деца, които четат книги. А тези деца са четвъртокласници от ОУ „Любен Каравелов“, град Попово. Всъщност, те са деца като всички други. Обичат повече игрите, веселбите, компютрите. Умни и палави са. Но,……и четат.

Ще Ви разкажа как създадоха своя клуб. Тези деца са мои ученици. Когато започнахме, те бяха ученици в трети клас. Като учител винаги съм търсила начини не да накарам своите ученици да четат, а да ги провокирам  да ценят книгите и да знаят, че те са богатство. Работейки по различни проекти, четейки методична литература, проучвайки новостите в образованието реших да приложа нещо нетрадиционно, с което да пробудя интереса им към четенето. Споделих с родителите на децата своите намерения, виждания. Бях много щастлива, защото те ме подкрепиха, повярваха ми и в тяхно лице срещнах съмишленици. Реших, че щом с родителите ще работим заедно, няма как да не успеем. И се започна.

Подбрах произведения от  автори, които децата със сигурност ще харесат. Естествено произведенията бяха приказки. Авторът – Ангел Каралийчев. С родителите купихме тетрадки, папки,  които да използват при четенето. С библиотекарката от училищната библиотека  подготвихме  кратка презентация. Поканих родителите в библиотеката и… така започнахме.

После последва разделяне на екипи, провеждане на викторини, изяви пред родители, драматизации…. Така ангажирани в екипи, децата искаха да покажат кой е по-добър. След изявите празнувахме. Понякога в класната стая, понякога в сладкарница. И това им хареса. И неусетно прочетохме много приказки, „Чернишка“ и „Когато скрежът се топи“ на Емилиян Станев, приказките и поезията на Асен Разцветников, „Малки жабешки истории“ на Йордан Радичков. 

И така неусетно една инициатива пораждаше друга, децата се увлякоха и сами предлагаха какво и как да направим. Измислиха си своя емблема, нарекоха всичко това, което правят проект „Аз обичам да чета“. Провеждахме маратони, изложби с илюстрации и всичко това с подкрепата на родителите. В края на трети клас си издадохме книжка с нашите съчинения и илюстрации.

В началото на четвърти клас реших да продължим започнатото. Този път прецених, че вече имат опит като читатели и реших да им дам възможност сами да изберат произведенията, които да четат. Намесата ми беше дотам аз да им предложа автори и произведения, а те да си ги изберат.

 

Избрах ги, презентирах произведенията. Според своите интереси, те избраха. В зависимост от избраните произведения сформирахме екипи. И пак започнахме. И пак се вълнувахме. Дори и двамата  от класа, които споделяха че не четат и те прочетоха тези произведения, които техните приятели четяха.И отново имаше изяви, подготовка на постери, канене на техни приятели от другите класове, въобще… приятни емоции.  И така……..до Нова година.

Тогава разбрах за възможностите, които предлага Проект „Успех“ и бях сигурна, че ще се включим.

 Сега вече имаме предимството, че всеки от нас има книжка /а нея търси в библиотеката/ и четем. И пак провеждаме свои инициативи, пак каним родители, но по Проект „Успех“ в Клуб „Аз обичам да чета“.“

Освен написаното от г-жа Димова за конкурса „Аз чета с мама“, ще ви споделим и една тайна: нейните ученици участват в „Читателска щафета 2“! В писмото си до нас, Диляна сподели следното: “ (учениците) ме изненадаха с това, че знаят,  че е обявена втора щафета на Вашия сайт… Та – децата пожелаха да им поръчам вместо една, две книжки от тайните детективи за сметка на „Приказка просто така, прасешка при това“. Съгласих се с тях, променихме си плана по проекта и те избраха „Убийство в театъра“. През това време намериха в библиотеката и други заглавия от „Детективи с машина на времето“ и четат. Дори вече най-страстната читателка – Анна Галинова си попълни формата за участие в щафетата, подписах я с голямо задоволство и очаквам през ваканцията и други последователи да прочетат книжките.“ Звучи страхотно, нали?

За да подкрепите г-жа Диляна Димова, гласувайте за нея с Фейсбук-бутона „Харесва ми“ под публикацията.

Не пропускайте да се включите в конкурса ни „Аз чета с мама“ и да споделите с нас как насърчавате децата около вас да четат. Защо? Защото съветите са безценни и само с общи усилия и споделени идеи можем да възпитаме децата си в любов към книгите и четенето!