Речно чудовище в Града на скейтбордовете

В Града на скейтбордовете всичко е спокойно – дядо Скейто се грижи за внука си Боб, дядо Желе прави най-здравословните и вкусни сладкиши, а жителите на чудното градче са винаги усмихнати. Но не и в третата книжка от поредицата, разказваща за „Речното чудовище“ (изд. „Еко Кидс“)! В нея Мария Мартин разказва за ужасяващия звяр, успял да всее смут в Града на скейтбордовете…

В тих и топъл летен ден, който с нищо не обещава да е по-различен от всички останали щастливи дни, обитателите на Града на скейтбордовете са сполетяни от неочаквана беда. Дядо Риболовко се връща на бегом от Бурната река и съобщава, че от нея е изплувало ужасяващо чудовище – голямо, синьо и много страшно! Очите му – като на муха; главата – като на великан; на гърба с голям казан; от устата му стърчат пръчки, а звуците, които издава… Аааргх! Ужас!

Жителите на малкото градче са хем уплашени, хем любопитни да узнаят кой нарушава спокойствието им и вкупом тръгват към Бурната река, за да се справят с чудовището. То обаче се оказва малко по-различно от очакванията им. 🙂

Третата книжка от поредицата „Градът на скейтбордовете“ прибавя нови щрихи към сюжета, изграден от Мария Мартин, повдигайки още малко завесата пред погледа на читателите. Освен веселото градче и познатите към момента персонажи, малчуганите ще научат за съществуването на Бурната река, извираща от Синята планина. Ще разберат, че освен градчето със скейтбордисти съществува и Град до голямото море, чиито обитатели обичат да се гмуркат под водата и да се грижат за морските и речни дъна. Те ще се запознаят и с още няколко от симпатичните герои на авторката. Колоритните образи на дядо Риболовко и Плувко Плувачков ще заредят децата с добро настроение, а темата за чистотата на водоемите може да помогне и на голяма част от възрастните да осъзнаят своите отговорности спрямо природата.

Илюстрации на Ива Груева допълват текста по чудесен начин, доразказвайки историята на Боб, дядо Скейто и другите жители на Града на скейтбордовете.

Не пропускайте да прочетете книжките за „Боб и падащите звезди“„Как дядо Желе откри Пътя на усмивките“, „Слончето от цирка“, „Годишното състезание“ и „Как баба Борди полетя с балон“.

Автор: Вал Стоева