Как четат тервелските четвъртокласници от СУ „Йордан Йовков“

В редакцията получихме затрогващо писмо от Виолета Димова – класен ръководител на 4. „В“ клас в СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел. Ето какво ни разказа тя за срещите на нейните ученици с книгите.
„Повечето от моите ученици много обичат да четат. Интересни са им, както книги с научна информация (енциклопедии), така и книгите с приказки, стихове, повести и романи. Много често в междучасията се събират на групи и вместо да тичат по коридорите, те четат и обсъждат героите на книгите, които четат в момента.
Някои от децата обичат да правят и илюстрации към различни книги или да рисуват любимите си герои. И понякога часовете ни по литература преминават и в рисуване, а не само в обсъждане на даденото в читанките ни литературно произведение. А когато някое произведение много се хареса на децата, тогава го изиграваме. Правим си маски или се преобличаме, или взимаме паравана и плюшени играчки и си правим куклен театър.
И тази година направихме така – представихме драматизация на приказката „Човекът и лъвът“ на Ангел Каралийчев пред по-малките ученици. Всички се забавляваха от сърце. А предложените книги в „Бисерче вълшебно“ разгледахме заедно и започна голямото четене, за да изберем най-хубавата книга. Любими на децата станаха Агенция за родители“, „Огнедъх“ и „Ужасният Хенри“. Момиченцата вече мечтаят да посетят Париж, завладени от книгата „Един американец в Париж“, а момченцата искат да са част от екипа на „Пакта: Началото“.
За да четат децата повече и различна литература, имат голяма заслуга и родителите им. Редовно обсъждаме с тях различни книги, а и самите те предлагат на децата си разнообразна литература и им помагат в избора им.“