Градът на скейтбордовете: Годишното състезание

Градът на скейтбордовете е чудесно място за живеене! В него малки и големи карат скейтбордове от сутрин до вечер, вкусотиите на дядо Желе подслаждат живота, а Боб и приятелите му винаги има какво да научат, докато се забавляват.

„Годишното състезание“ (изд. „Еко Кидс“) разказва за едно от най-дългоочакваните събития в малкото градче – състезанието по скейтборд за деца. В него вземат участие всички млади жители, а наградата е огромна, вкусна, медено-сладоледена и бисквитено-уханна торта. Кой ли ще я спечели?

Сигналът за начало е даден, Боб и приятелите му политат напред… Оспорваното състезание е в разгара си, но едно нечувано произшествие е напът да провали всичко. Боб ще трябва да вземе светкавично решение, което може да го лиши от шансовете за победа. Кое ще надделее – желанието да грабне вкусната награда или състраданието, – разказва Мария Мартин.

В тази пета книжка от поредицата „Градът на скейтбордовете“ малките читатели отново ще открият интересни теми, които да ги провокират да разсъждават – дали е важно да победиш или е по-важно да участваш; ако някой е изпаднал в беда, трябва ли да го подминеш, защото си напът да спечелиш или е по-правилно да подадеш ръка? Докато води децата по стъпките на своите герои, Мария Мартин ненатрапчиво показва на децата до какви последици води взетото решение.

Изненада за мен бе римата в текста. За разлика от другите книжки, тук всички изречения вървят в мерена реч и вероятно ще са по-лесни за възприемане и от по-малките читатели. Илюстрациите на Ива Груева категорично допълват историята на авторката и прибавят още един пъстър щрих към веселия Град на скейтбордовете.

Книгата е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2016.

Автор: Вал Стоева